Geen stemming bij AkzoNobel over ontslag Burgmans

Opnieuw heeft AkzoNobel gewonnen van haar belager, aandeelhouder Elliott Advisors. Volgens de kortgedingrechter hoeft het bedrijf geen aandeelhoudersvergadering te organiseren waarin gestemd wordt over het vertrek van president-commissaris Antony Burgmans.

Advocaten van AkzoNobel in de rechtbank in Amsterdam. Beeld anp
Advocaten van AkzoNobel in de rechtbank in Amsterdam.Beeld anp

Elliot, dat Akzo al maanden belaagt omdat het verf- en chemiebedrijf niet in wilde gaan op drie opeenvolgende biedingen van de Amerikaanse branchegenoot PPG, had zo'n vergadering geëist. Hij wil Burgmans, die zich fel heeft verzet tegen overnamebesprekingen, zo uit de weg ruimen.

Maar volgens de rechter, die donderdagavond na afloop van de beurshandel uitspraak deed in het door Elliott aangespannen geding, is er een stemming onder de aandeelhouders 'voorbarig' en is een voortijdig vertrek van Burgmans niet in het belang van AkzoNobel. Bovendien ontbreekt voor een bijzonder vergadering voldoende animo onder de rest van de aandeelhouders. Eind juli ving Elliott ook al bot voor de rechter.

Stemming
De situatie werd twee weken geleden extra pikant toen Akzo op de dag van het kort geding alsnog een aandeelhoudersvergadering uitschreef voor 8 september, waarbij gestemd kan worden over het aanstellen van de nieuwe topman, Thierry Vanlancker. Die volgde eind vorige maand de om gezondheidsreden vertrokken Ton Büchner op.

Het concern hield zich daarmee keurig aan de voorgeschreven periode voor het uitschrijven van zo'n stemming, maar vanwege de korte voorbereidingstijd konden aandeelhouders daar geen andere punten op de agenda zetten; een vertrek van Burgmans bij voorbeeld. Volgens Elliott was dat een strategische misser van Akzo, die zo de aandeelhouders nog verder van zich zou vervreemden.

Volgens de rechter is de vergadering vooralsnog afdoende en moeten aandeelhouders afwachten wat Akzo daar te vertellen heeft. Het staat hen daarna vrij om alsnog te proberen zelf een vergadering af te dwingen.

Opsteker
Elliott ziet de uitspraak daarom als een opsteker. "We zijn tevreden dat de rechtbank de rechten van aandeelhouders om een vergadering te houden om een commissaris weg te sturen, heeft erkend, alhoewel we het er niet mee eens zijn dat ons verzoek prematuur was. Dit besluit zet Akzo duidelijk onder druk om zijn praktijken overtuigend uit te leggen op de aandeelhoudersvergadering van 8 september."

Akzo had al beloofd dan te komen met een aantal voorstellen om de relatie met zijn aandeelhouders te verbeteren. Ook heeft het aangekondigd nog eens uitgebreid op bijeenkomsten en conferenties aan aandeelhouders uit te leggen waarom het zich niet door PPG wil laten overnemen.

Aftreden
Vanwege Nederlandse regels staan overnamepogingen bij Akzo tot december op pauze, daarna kan PPG de jacht weer openen. De Amerikanen lieten onlangs al weten nog altijd grote overnames te ambiëren.

Akzo is evenmin al van Elliott af. Er loopt er nog een zaak van de Amerikaanse investeerder bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Daar wil de horroraandeelhouder nader onderzoek afdwingen naar het beleid van Akzo omtrent de overname. Die zitting is 20 september. Volgens Elliott kan sprake zijn van wanbeleid.

Een vertrek van Burgmans is overigens een kwestie van tijd. De president-commissaris wordt volgend jaar 72, de maximumleeftijd voor een commissariaat. Burgmans zal dan ook na afloop van zijn derde termijn in april 2018 aftreden, afgezien van buitengewone omstandigheden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden