Geen slecht nieuws in China deze maand

Het Plein van de Hemelse Vrede in Peking zal het centrum zijn van de vieringen. Om het feestvlekkeloos te laten verlopen, moeten alle media de hoeveelheid negatief binnenlands nieuws en de populaire roddelrubrieken terugbrengen tot een 'bescheiden niveau'. Foto ANP Beeld
Het Plein van de Hemelse Vrede in Peking zal het centrum zijn van de vieringen. Om het feestvlekkeloos te laten verlopen, moeten alle media de hoeveelheid negatief binnenlands nieuws en de populaire roddelrubrieken terugbrengen tot een 'bescheiden niveau'. Foto ANP

SJANGHAI - Op 1 oktober viert de Chinese Communistische Partij dat ze zestig jaar aan de macht is. Om dat vlekkeloos te laten verlopen, worden harde maatregelen genomen. Slecht nieuws is de komende maand uit den boze.

Tweehonderd kinderen in een dorpje in het Zuidwesten van China lijden aan loodvergiftiging. Het is het derde geval in een maand van kinderen die ziek zijn geworden door naburige fabrieken. Maar om de 'feestelijke sfeer' in het bijna jarige China _ op 1 oktober zestig jaar onder communistisch bewind_ niet te verpesten, wordt het nieuws niet langer prominent gebracht.

De bescheiden plaatsing is het gevolg van regels die de Chinese Centrale Propaganda Afdeling heeft uitgestort over de media. De nieuwe beperkingen moeten voorkomen dat slecht nieuws een smet werpt op de autoriteiten.

De regels van de propaganda-afdeling zijn de afgelopen dagen uitgelekt, iets wat niet vaak gebeurt. 'Tijdens de periode rond de Nationale Dag mag nieuws over milieuvervuiling, bloedvergiftiging, corruptie binnen de overheid, ontslagen Partijleden of verkeersongevallen niet op de voorpagina's van kranten of websites staan', is een van de regels.

Websites moeten verhinderen dat internetters commentaar kunnen leveren op slecht nieuws. Alle media moeten de hoeveelheid negatief binnenlands nieuws en de populaire roddelrubrieken terugbrengen tot een 'bescheiden niveau'.

De regels gaan nog veel verder. Websites moeten een felrode kleur, de nationale kleur en die van de Partij, door hun inhoud laten slingeren. 'Daarmee wordt een feestelijke sfeer bevorderd, alsof we de rode loper uitrollen', verordonneert de propaganda-afdeling. 'Het zal snel leiden tot een levendige, glorieuze stemming'. Wie weigert, zal zwaar worden gestraft.

De eindeloze stroom aan terugblikken op '60 jaar Nieuw China' die de komende weken over het land wordt uitgestort, moet volgens de nieuwe regels vooral bestaan uit vooruitblikken. 'Wie terug wil kijken op de geschiedenis, moet dat in hoog tempo doen en meer tijd besteden aan de snelle ontwikkeling van het land sinds 1978. Blijf niet hangen bij berichten over de jaren zestig en zeventig', waarschuwt de afdeling. In die decennia raasde de bloedige Culturele Revolutie van de grote roerganger Mao Zedong (Mao Tse Toeng) door het land.

Het Plein van de Hemelse Vrede in Peking zal het centrum zijn van de vieringen. Hoogtepunt is een grootse militaire parade die wordt gevolgd door een optocht van minstens tweehonderdduizend mensen langs het portret van Mao aan de poort van de Verboden Stad.

Het immense plein en de omliggende straten waren afgelopen weekeinde hermetisch afgesloten voor de eerste repetitie van de parade. Veiligheidsmaatregelen in Peking evenaren de situatie zoals die tijdens de Olympische Spelen van vorig jaar gold. Er is overal politie op de been en op de wegen van en naar de stad staan extra controlepunten.

De angst onder de autoriteiten voor verstoringen of aanslagen op 1 oktober is gegroeid door de etnische onrust in het uiterste noordwesten van het land, begin juli. Islamitische Oeigoeren openden toen de aanval op Han Chinezen in de stad Urumqi. Daarbij vielen bijna tweehonderd doden. De Chinese overheid beschouwt de opstandige Oeigoeren net als Tibetanen als terroristen.

De nieuwe propagandaregels hebben ook een Nederlands tintje. Sinds enkele weken is in China een oude grap nieuw leven ingeblazen. Doelwit is het nieuwe hoofdkwartier van staatszender CCTV, een prominent gebouw dat is ontworpen door de Rotterdamse architect Rem Koolhaas. Chinezen ruziën over de vraag of Koolhaas de twee gebouwen heeft gemaakt in de vorm van het mannelijke en vrouwelijke geslachtsdeel. De architect ontkent dit in een stellige verklaring op zijn website. Dankzij het opnieuw publiceren van een oude spotprent blijft de discussie echter voortduren. Dit tot grote onvrede van de staatszender, de officiële spreekbuis van de autoriteiten. Om die reden heeft de CPA zoekmachines bevolen om geen resultaten weer te geven, als mensen zoeken op een combinatie van termen als 'CCTV', 'Koolhaas', 'seks' en 'grap'. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden