Geen ruimere mogelijkheden voor hulp bij zelfdoding

Mensen die vinden dat hun leven voltooid is en er met een arts een einde aan willen maken, hebben geen extra juridische mogelijkheden nodig. Dat concludeert de adviescommissie Schnabel in haar adviesrapport.

Paul Schnabel overhandigt het advies aan de minister Schippers. Beeld anp
Paul Schnabel overhandigt het advies aan de minister Schippers.Beeld anp

In het 243 pagina's tellende rapport Voltooid Leven stelt de commissie dat in veel gevallen sprake is van een opeenstapeling van ouderdomsklachten. Als bij oudere mensen dan ook nog eens familieleden en vrienden bij bosjes sterven, komen zij vaak tot de slotsom dat het wel klaar is.

Probleem is dat een doodswens pas realiteit kan worden als een arts assisteert bij de levensbeëindiging. En artsen vinden lang niet allemaal dat een voltooid leven staat voor een ondraaglijk en uitzichtloos leven. Een arts is niet verplicht een verzoek tot hulp bij euthanasie in te willigen.

Toch lijkt de groep mensen waar het om gaat maar klein. De professoren die het rapport hebben opgesteld vinden daarom dat de huidige Wet Toetsing Levensbeëindiging genoeg ruimte biedt om het merendeel van de problemen te ondervangen. De commissie onder leiding van professor Paul Schnabel werd in juli 2014 ingesteld, maar het debat over voltooid leven stamt al uit de jaren negentig.

Niet wenselijk
Opmerkelijk is dat de commissie verruiming van de juridische mogelijkheden niet alleen onnodig vindt, maar zelfs 'niet wenselijk'. Daarbij is gekeken naar de onomkeerbaarheid van zelfdoding, de huidige reikwijdte van de wet en de proportionaliteit.

De VVD, die het verzoek voor het onderzoek indiende, wil weten of er toch extra ruimte te creëren valt om een doodswens bij een voltooid leven beter te kunnen faciliteren. 'Als mensen iedere dag hopen dat ze de volgende dag niet meer wakker worden omdat het klaar is, zou de euthanasie zich ook tot deze groep moeten uitstrekken,' aldus het liberale Kamerlid Arno Rutte. 'Als er haakjes in het rapport zitten waardoor het wél kan, dan moeten we die stap zetten.'

Hij benadrukt dat misbruik van de wet dan echt moet worden uitgesloten. 'Niemand mag zich onder druk gezet voelen om er een einde aan te maken. Maar helaas, alleen in de ideale wereld maakt iedereen compleet zijn eigen afweging.'

De commissie geeft nog de aanbeveling mee om geen 'stervenshulpverlener' in de wet te introduceren, als alternatief voor de arts. 'In meerderheid hebben de Nederlandse artsen al gezegd en er ook blijk van gegeven euthanasie en hulp bij zelfdoding als deel van hun werk te beschouwen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden