Geen rol kroongetuige Nabil B. in zaak Hakim Changachi

De verklaringen van kroongetuige Nabil B. zijn vooralsnog van ondergeschikt belang in de zaak rond de moord op Hakim Changachi, waarvoor vier Amsterdammers terecht staan.

Maarten van Dun
Ferrel T. op een rechtbanktekening, hier in het midden. Beeld anp
Ferrel T. op een rechtbanktekening, hier in het midden.Beeld anp

Dat bleek dinsdag bij een inleidende zitting in de extra-beveiligde rechtbank in Schiphol.

Daar stonden Amsterdammers Ferrel T. (31) en Guyno O. (25) terecht voor het liquideren van Hakim Changachi, die op 12 januari vorig jaar bij een flat aan de Utrechtse Faustdreef werd doodgeschoten.

Changachi is zeer waarschijnlijk per vergissing vermoord: het vermoedelijke doelwit van het moordcommando, de Utrechtse crimineel Khalid H., woonde in dezelfde flat.

Justin Jap Tjong
Twee andere Amsterdammers, Marciano D. (27) en Jerrel Z. (25), worden vervolgd voor het voorbereiden van een liquidatie twee dagen later bij dezelfde flat.

Justitie vermoedt dat toen het plan was de eerder mislukte moordaanslag alsnog uit te voeren.

Het doelwit Khalid H. rook echter onraad en waarschuwde de politie, die de achtervolging inzette.

Daarbij werden Marciano D. en Jerrel Z. aangehouden. Een andere man die vermoedelijk in de auto zat, de 25-jarige Justin Jap Tjong, wist aan de politie te ontkomen.

Jap Tjong werd vervolgens binnen enkele weken doodgeschoten in Amsterdam Osdorp. Dat hij vermoedelijk in de auto had gezeten werd pas bekend nadat Jerrel Z. dat aan de politie had verteld.

Broer Reduan
Over de zaak zijn ook verklaringen afgelegd door kroongetuige Nabil B., die bij het voorbereiden van de moord op Changachi was betrokken, maar die is overgelopen naar justitie.

Nabil B. regelde de auto die bij de 'vergisliquidatie' werd gebruikt, maar besloot met de politie te praten nadat hij doorkreeg dat zijn leven gevaar liep.

In zijn verklaringen beschuldigt Nabil B. kopstukken uit het Amsterdams-Utrechtse milieu van het geven van opdracht voor moorden.

Kort nadat het OM bekendmaakte dat B. kroongetuige was geworden, werd diens broer Reduan in Amsterdam-Noord doodgeschoten.

Tijdens de zitting dinsdagochtend werden heel kleine stukjes van de verklaring van Nabil B. voorgelezen. Zo zei B. tegen de politie dat de ploeg mannen die betrokken was bij het voorbereiden van de 'tweede liquidatie' op de Faustdreef, waarschijnlijk óók betrokken was geweest bij de moord op Hakim Changachi twee dagen eerder.

"Ik ben er zeker van dat de hitters bij de voorbereidingshandelingen ook bij de liquidatie van Hakim betrokken waren," zei B. tegen de politie, zonder overigens iets te zeggen over de Amsterdamse verdachten.

Niet veel extra
Op welke wetenschap Nabil B. zich baseert is onduidelijk. Opmerkelijk is dat B. ook spreekt over 'een lange, Nederlandse man', die een rol zou hebben gehad. Over die man spreekt B. ook in relatie tot een andere, nog onbekende liquidatiepoging.

De advocaten van Marciano D., Ferrel T. en Guyno O. wilden B. daarover graag vragen stellen, omdat dat mogelijk ontlastend kan zijn voor hun cliënten.

De rechtbank meent echter dat Nabil B. in zijn kroongetuigeverklaringen duidelijk stelt dat hij niet wéét wie de 'hitters' zijn geweest en dat hij daarover dus niets waardevols zal kunnen zeggen. Het verzoek om B. te horen werd dus afgewezen.

Zo lijken de verklaringen van Nabil B. in deze zaak een onderschikte rol te gaan spelen. Het is zeer de vraag of ze überhaupt aan het dossier zullen worden toegevoegd.

Verklaring
De officieren van justitie lijken in te schatten dat de verklaringen van de kroongetuige niet voor veel extra bewijs zouden zorgen tegen de Amsterdamse verdachten.

Het OM houdt het kruit bovendien liever nog even droog, zo lijkt het. Ook met het oog op de andere verdachten die justitie in andere onderzoeken nog gaat vervolgen met de verklaringen van B. in de hand.

Ook de advocaten van de verdachten lijken niet te denken dat de verdediging veel baat heeft bij de verklaringen van Nabil B.

De welbespraakte Ferrel T. herhaalde in een verklaring die hij voordroeg dat hij niets met de zaak te maken heeft, al vroeg hij niet te worden vrijgelaten. Hij betuigde zijn medeleven aan de familie Changachi: "De vrouw van Hakim Changachi zal ooit van haar kind de vraag horen waar papa is. Die vraag stellen mijn kinderen nu ook. Het gemis aan beide kanten is schrijnend."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden