Geen relatie tussen resultaten bedrijf en toekennen van bonus

Er is geen duidelijke relatie tussen de prestaties van een beursgenoteerd bedrijf en het toekennen aan bonussen aan bestuursleden. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau Berenschot dat dinsdag is gepubliceerd. Van de verliesgevende bedrijven keerde 80 procent vorig jaar een bonus uit van gemiddeld 147.000 euro.

Het onderzoek is gehouden onder 50 bedrijven die genoteerd zijn aan AEX of AMX. Volgens Berenschot zijn de kortetermijnbonussen van bestuursleden in 2011 met 9 procent gedaald. Ze liepen terug van gemiddeld 324.000 euro naar 295.000 euro. In 2010 was er nog sprake van een stijging van 37 procent. De vaste jaarsalarissen stegen nauwelijks. Een bestuurslid ontving zowel vorig jaar als in 2010 gemiddeld zo'n 470.000 euro.

Van de onderzochte bedrijven leden er 10 vorig jaar verlies. Twee daarvan keerde geen bonus uit, de rest wel. De bonus houdt dus geen verband met de prestaties van een bedrijf, maar lijkt een middel om topbestuurders aan de onderneming te binden, aldus Berenschot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden