Geen reflectie in bril: Frans verkiezingsdebat tot in kleinste details geregisseerd

Twintig camera's registreren vanavond het belangrijke debat tussen de twee overgebleven Franse presidentskandidaten Nicolas Sarkozy en François Hollande. Bijna alle tv-kanalen zenden het live uit. Maar wie hoopt op een ongedwongen spektakel, kon wel eens bedrogen uitkomen. Voor improvisatie is geen ruimte, want alles is tot in de puntjes vastgelegd: van de temperatuur (19,2 graden) tot de hoogte van de stoelen.

François Hollande en Nicolas Sarkozy Beeld afp
François Hollande en Nicolas SarkozyBeeld afp

Helemaal niets wordt tijdens het debat aan het toeval overgelaten. Lang en intensief is er onderhandeld over de omstandigheden waaronder de twee kemphanen elkaar verbaal te lijf gaan. Beide kandidaten hebben hun eigen regisseur die nauwlettend in de gaten houdt of de kandidaat wel op een eerlijke en neutrale manier in beeld wordt gebracht. Wanneer de ene kandidaat aan het woord is, mag de regie niet overschakelen naar de andere om diens reactie te laten zien.

Controlepaneel
Ook de omstandigheden van het debat zijn tot in de puntjes uitonderhandeld. Sarkozy en Hollande staan precies drie meter van elkaar vandaan, en elk lichamelijk contact is uit den boze. De temperatuur is vastgesteld op een aangename 19,2 graden, maar voor het geval dat een presidentskandidaat toch last dreigt te krijgen van een bezwete bovenlip, is er ook nog een persoonlijk controlepaneel waarmee de zeer plaatselijke temperatuur kan worden aangepast.

Het uiterlijk vertoon van de kandidaten is eveneens belangrijk. De stoelen zijn zo ingesteld dat beide kandidaten even lang lijken - zo valt een nadeel voor de 1.65 meter lange Sarkozy weg. De huidige Franse president wil ook dat er geen profielshots van hem worden gemaakt.

Hollande op zijn beurt heeft bedongen dat hij niet van bovenaf wordt gefilmd. Hij is namelijk kalende. Ook heeft hij zich ervan verzekerd dat er geen reflectie in zijn brillenglazen te zien zal zijn. De camera's mogen niet inzoomen op een van de kandidaten. Sterker nog: de camera's mogen helemaal niet bewegen.

Neutraal
Volgens Volkskrantcorrespondent Ariejan Korteweg is het gebruikelijk in Frankrijk dat er bij belangrijke televisiedebatten intensief over zulke details wordt onderhandeld. 'Dat is bij elke verkiezingsronde weer een
onderwerp van discussie tussen de strijdende partijen. Men vindt het heel belangrijk dat de kandidaten zo neutraal mogelijk in beeld worden gebracht.'

Deze werkwijze heeft ook duidelijke nadelen. Er is vrijwel geen mogelijkheid voor de kandidaten om te improviseren, en de presentatoren kunnen niet interrumperen als hun vraag wordt ontweken, of als een verhaal te langdradig wordt. Maar de Fransen zitten daar niet mee, aldus Korteweg: 'Zij vinden het prima, zolang ze maar zeker weten dat het debat helemaal neutraal in beeld is gebracht. Dan kan dáár achteraf in elk geval geen onenigheid over ontstaan.'

Er is ongeveer 2,5 uur voor het debat uitgetrokken. Naar verwachting zullen zo'n 20 miljoen Fransen er naar kijken.

Voorbereidingen in de tv-studio in La Plaine Saint Denis, waar vanavond om 21:00 uur het debat van start gaat. Beeld afp
Voorbereidingen in de tv-studio in La Plaine Saint Denis, waar vanavond om 21:00 uur het debat van start gaat.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden