Geen quarantaine nodig na booster of herstel van corona

Mensen die een boosterprik hebben gehad of in de laatste acht weken zijn hersteld van corona hoeven niet meer in quarantaine na contact met iemand die besmet is met het virus, mits ze geen klachten hebben. De maatregel gaat per direct in, meldt het kabinet. Het moet voorkomen dat hele sectoren in de samenleving vastlopen.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Tot nu toe moest iedereen die in nauw contact was geweest met een met corona besmet persoon zelf ook tien dagen in quarantaine. Die isolatie kon worden opgeheven door na vijf dagen een pcr-test te doen.

De regels gaan ook gelden voor mensen met een cruciaal beroep, al moeten die zich wel regelmatig laten testen om naar hun werk te mogen. Zij moeten bij contact met een coronapatiënt dagelijks een zelftest afnemen en op dag vijf een PCR-test, is nu het plan. Als ze toch klachten ontwikkelen, moeten ze alsnog in quarantaine.

Vrees voor ‘ontwrichte samenleving’

De verplichte en dagenlange quarantaine voor mensen die zelf (nog) geen klachten hadden, leidde tot veel logistieke problemen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) zei woensdag al het Outbreak Management Team gevraagd te hebben of de quarantaineregels aangepast konden worden. Vanwege de besmettelijkere omikronvariant dreigen zoveel mensen niet naar hun werk te kunnen vanwege een quarantaine dat hele sectoren kunnen vastlopen.

Bert Niesters, hoogleraar Medische Microbiologie, stelde eerder deze week op deze site te vrezen voor ‘een ontwrichte samenleving bij te veel versoepelingen’. “Al die besmettingen en quarantaines kunnen grote impact op de logistiek van het land hebben. Schoolklassen die weer naar huis moeten, te weinig personeel in de thuiszorg, te weinig gezonde vrachtwagenchauffeurs. Er zijn politiekorpsen die alleen nog het noodzakelijke kunnen doen vanwege het ziekteverzuim. Een collega heeft drie kinderen die achtereenvolgens besmet raakten, die hebben wekenlang in quarantaine gezeten.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden