Geen politiek, gewoon lekker eten bij een Noord-Koreaans restaurant

Het meest gesloten land ter wereld wordt sinds kort weer vertegenwoordigd door een restaurant. Op de Middenweg wordt gekookt volgens Noord-Koreaans recept. Het personeel zingt Tulpen uit Amsterdam.

Noord Koreaans restaurant Haedanghwa aan de MiddenwegBeeld Klaas Fopma

'Een Noord-Koreaans restaurant? Echt waar? Zijn het vluchtelingen?' vraagt een restaurateur uit de Watergraafsmeer met opgetrokken wenkbrauwen als hij hoort van zijn nieuwe buurtgenoot. Hij wil liever niet met zijn naam in de krant. 'Straks is het een cover-up van Noord-Korea en kom ik in de problemen. Ik word er een beetje paranoïde van.'

Op Middenweg nummer 6 prijkt sinds eind vorige maand een wit bordje met 'Haedanghwa - Korean Restaurant Amsterdam'. Het hangt achter het glas van de dubbele voordeur, want een bordje aan de gevel is taboe: dit is het monumentale Rechthuis uit 1777, tot voor kort een vestiging van ABN Amro.

En Koreaans is hier Noord-Koreaans. Dat wil zeggen: het personeel is Noord-Koreaans en de kaart is dat ook. De gerechten uit het noorden zijn milder dan die uit het zuiden, begrijpen we. En waar in Zuid-Korea de keuken de laatste jaren over de jaren is gemoderniseerd, is die in het noorden traditioneler gebleven.

Daarmee heeft Amsterdam het enige Noord-Koreaanse restaurant in Nederland, en misschien wel in Europa.

Modern
Binnen, waar iedereen wordt begroet met ose oseyo (welkom), ademt niets communisme. Het interieur oogt luxe en is modern, zeker in vergelijking met het gemiddelde Aziatische restaurant in de stad.

Tussen de tafels door lopen vijf knappe, frêle serveersters op elegante hakken, ritselend in het voorbijgaan, in wijd uitlopende, felgekleurde zijden jurken, rijk versierd met bloemetjes, strikken en glitters.

Aan de tafels zitten stelletjes, gezinnen en een jolige vriendengroep. Met een constante glimlach nemen de serveersters hun jassen aan, knikken beleefd, leggen het servet bij hen op schoot, doen voor hoe ze de soms kunstig gestapelde Koreaanse gerechten het beste kunnen eten en schenken meteen de glazen bij zodra die leeg zijn.

Propaganda
'In het begin is die aandacht wel een beetje ongemakkelijk,' zegt Yaron David, die met zijn geliefde bij het raam zit. In het dagelijks leven is hij kok. 'In Amsterdam heb je vaak het gevoel dat je blij mag zijn om in een restaurant klant te zijn. Hier is dat andersom.' David en zijn vriend wonen in de buurt en zagen toevallig dat plots een nieuw restaurant geopend was. 'Je hebt hier echt een gevoel alsof je in het buitenland bent. Hier zijn is zelfs een beetje spannend. Je bent constant op je hoede voor propaganda.'

Veel propaganda heeft hij vooralsnog niet weten te bespeuren, of het zou het eten moeten zijn: 'Héérlijk.'

Menu
Op de kaart onder meer een pittige soep met zelfgemaakte noedels of rijst, kimchi (gefermenteerde kool), verse rauwe zalm of tonijn, een keur aan biologisch vlees dat klanten zelf grillen op een soort gourmetplaat en gefrituurde, knapperige, flinterdunne aardappelsliertjes overgoten met een romige saus.

Muziek
Op gezette tijden valt de rustige strijkmuziek stil en gaat het volume hoog als de serveersters de microfoon grijpen om voorin op een klein podium met zuivere, galmende stem Noord-Koreaanse folklore ten gehore te brengen, afgewisseld met Amsterdamse folklore, zoals Tulpen uit Amsterdam of Aan de Amsterdamse grachten.

Een aantal gasten wisselt besmuikt lachend betekenisvolle blikken uit, een enkeling deint grijnzend mee op de melodie.

Naast zangtalent hebben de vijf serveersters gemeen dat zij in hun communistische land meededen aan selectierondes om dit werk in het buitenland te mogen doen. Zij zijn nagenoeg de enige Noord-Koreanen in de stad, naast de drie koks in de keuken en de inkoopmanager. Voor hun komst telde Amsterdam slechts één inwoner uit Noord-Korea.

Uitbuiting
De negen werden twee jaar geleden overgevlogen toen in Osdorp een Noord-Koreaans restaurant zijn deuren opende. Na zeven maanden was het sprookje uit. De zaak ging failliet en de medewerkers verklaarden te zijn uitgebuit - ze kregen niet uitbetaald, leefden gezamenlijk van honderd euro boodschappengeld per week en sliepen in een zaaltje boven het restaurant in stapelbedden.

Hun nieuwe werkgever, John Kim, is van Zuid-Koreaanse afkomst en had al jaren met zijn vader James Kim de droom om een écht traditioneel Koreaans restaurant te beginnen. 'De meeste Koreaanse restaurants in de stad worden gerund door Chinezen, hun eten is meestal niet echt Koreaans,' zegt hij.

Nadat het Noord-Koreaanse personeel op straat was komen te staan, zag Kim junior een gouden kans en nam de ploeg aan voor zijn nog te openen Koreaanse restaurant.

'Ik zorg goed voor mijn personeel, ethiek staat bij mij hoog in het vaandel,' zegt Kim, terwijl hij achter de bar wijn bijschenkt. 'Omdat ik de taal spreek, begrijpen we elkaar goed. Ze zien mij als een oudere broer.'

Blij personeel
Serveerster So Ji Hye (24), die het beste Engels spreekt, zegt blij te zijn dat ze nu voor Kim werkt. 'Dit restaurant is groter, de gasten houden van ons eten, ze houden van onze liedjes en ze zijn aardig.'

Het onderscheid tussen de twee Korea's ziet Kim overigens niet zo. 'We zijn één volk, spreken dezelfde taal. Het is alsof je praat over Amsterdammers en Rotterdammers.'

Zijn grootouders waren afkomstig uit het noorden, maar kwamen na de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig in Zuid-Korea terecht. 'Ongeveer tien miljoen families zijn uit elkaar gerukt.'

Meer dan aapjes kijken
Voor Kim staat de positieve benadering van de cultuur van zijn roots hoog in het vaandel. 'Bij het vorige restaurant was de sfeer 'Oeeeeh, eng, Noord-Koreanen'. Een beetje aapjes kijken. Ik wil laten zien dat het Koreaanse volk meer te bieden heeft dan K-pop alleen. Wij worden de tegenhanger van Gangnamstyle.'

Een gerecht van Noord Koreaans restaurant Haedanghwa aan de Middenweg.Beeld Klaas Fopma
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden