Geen plek voor Jehova's op namenmonument

Over het veelbesproken namenmonument dat in 2018 op een groenstrook aan de Weesperstraat wordt opgetrokken voor Holocaustslachtoffers is nieuwe onduidelijkheid ontstaan. Want wie mogen er nu wel op, en wie niet?

Een visuele weergave van hoe het monument er uit zal komen te zien. Beeld -
Een visuele weergave van hoe het monument er uit zal komen te zien.Beeld -

Historicus Richard van de Velde uit het Gelderse Beusichem wilde door middel van een donatie van 50 euro graag een naam 'adopteren' voor op de muur van het monument, en koos daarvoor die van een Jehova's getuige uit Maurik. Op de site van het comité stond immers: "Tussen 1933 en 1945 zijn naar schatting zes miljoen Joden, honderdduizend Sinti en Roma, homoseksuelen, gehandicapten, Jehova's getuigen en andere vervolgden omgebracht door de nazi's."

Toen Van de Velde daarop de naam van zijn keuze indiende bij het comité bleek zijn geadopteerde daar niet in de boeken voor te komen. "Binnen de doelstellingen van het monument vallen alleen joodse slachtoffers, Roma en Sinti," liet de secretaris van het comité Van de Velde schriftelijk weten.

'Niet de bedoeling'
"Ik kan me voorstellen dat u teleurgesteld bent, maar als we deze naam er op zetten, moeten we de anderen die niet onder onze doelstelleing vallen er ook op zetten en dat is niet de bedoeling."

"Alsof er twee Holocausts zijn," zegt Van de Velde erover tegen het NRC. "Een van de Joden, Sinti en Roma en een van de overigen." Van de Velde vindt dat nabestaanden van, zoals hij ze noemt, 'vergeten groepen' ook recht op een naam op het monument hebben. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn een kleine honderd Jehova's getuigen omgekomen, beschrijft Tineke Piersma in het boek Getrouw aan hun Geloof. De Duitse geheime politie zocht ze, zette ze gevangen en deporteerde ze in sommige gevallen naar concentratiekampen.

Compassie
Jacques Grishaver van het comité achter het monument liet de tekst waarin naast Joden, Sinti en Roma ook anderen vernoemd werden dinsdag van zijn site verwijderen. In de Engelstalige versie werden die groepen woensdag nog wel vermeld. Dat schrappen gebeurde volgens Grishaver om 'treurige discussies' als deze tegen te gaan. "Voor ons is de tekst altijd duidelijk geweest. De Holocaust heeft zuiver betrekking op de vervolging en vernietiging van Joden. Uit compassie hebben we andere oorlogsslachtoffers ook vermeld. Het is enorm vervelend dat de tekst verkeerd is geïnterpreteerd."

De ontstane discussie irriteert Grishaver. "Op het Vietnam-monument in Washington staan ook geen slachtoffers van de oorlog in Irak. Dit is ontstaan omdat mensen Joden nog steeds geen monument gunnen. Terwijl, de regering staat hier achter en we hebben onlangs een nationale herdenking gehad. Dat namenmonument komt er."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden