'Geen perspectief voor parkeergarage Kempering in Zuidoost'

Het college houdt de sloop van de parkeergarage Kempering, weer zo'n betonnen kolos uit de originele Bijlmer-inboedel, niet tegen.

null Beeld Roy del Vecchio
Beeld Roy del Vecchio

Dat blijkt uit antwoorden op raadsvragen van D66, dat opheldering wilde over een mislukte reddingspoging voor de monumentale - maar al tijden praktisch leegstaande - garage in Zuidoost. De bestuurscommissie van Zuidoost deed deze zomer nog een poging het pand te redden. Tevergeefs, nu blijkt.

Culturele hotspot
Het dagelijks bestuur van Zuidoost en het college maakten nooit een geheim van hun voorkeur voor de sloop van het gebouw, maar deden voor de zomer op aandringen van de bestuurscommissie Zuidoost nog een poging de sloop tegen te gaan.

Belangstellenden kregen tot en met eind augustus van dit jaar de kans hun plan voor een nieuwe bestemming van het gebouw in te dienen. Het stadsdeel zou de garage dan nog eens maximaal tien jaar ter beschikking stellen aan een huurder.

Het stadsdeel zelf onderzocht tegelijkertijd de opties om van de garage een culturele hotspot te maken. Geen van de onderzochte varianten daarop bleek financieel haalbaar. Een ontwikkelaar van de hotspot werd evenmin gevonden.

Van de drie eerder al geïnteresseerde partijen diende uiteindelijk alleen Het Werklab een plan in voor Kempering. Dat is beoordeeld en afgewezen. Het inzicht in de aanpak van de herontwikkeling was summier. De geschatte totale investering was eveneens 'veel' te laag.

Ghanese kerk
Al met al ziet het college geen perspectief voor Kempering zoals hij dat wel zag voor garage Develstein, waar sinds december 2015 World of Food is gevestigd. Het verwijt dat het sloopbesluit hoe dan ook al vast stond en dat plannenmakers niet volledig genoeg ingelicht zijn, noemt het college niet terecht.

De sloop van Kempering, zoals door de bestuurscommissie al in april besloten, gaat als zodanig 'gewoon' door, maar het duurt mogelijk nog tot 2018 voor de start plaatsvindt. Eerst moet de in het gebouw gevestigde Ghanese 'Church of Pentecost' nog een nieuw onderkomen vinden.

Lees ook: Is het einde van de parkeergarages in de Bijlmer nu echt nabij? [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden