Geen permanent bed, bad, brood voor 'eigen daklozen', wel voor asielzoekers

Bed, bad en brood alleen voor uitgeprocedeerde vluchtelingen? Dat is niet eerlijk, zeggen de daklozen. Van der Laan vindt dat ze een punt hebben.

In januari werd aan de Laan van Vlaanderen een tijdelijke nachtopvang voor daklozen geopend vanwege de kou. Beeld Rink Hof/Het Parool
In januari werd aan de Laan van Vlaanderen een tijdelijke nachtopvang voor daklozen geopend vanwege de kou.Beeld Rink Hof/Het Parool

'Het is wel een dingetje,' zei burgemeester Eberhard van der Laan gisteren in de gemeenteraad over de ongelijkheid die is ontstaan nu uitgeprocedeerde vluchtelingen het hele jaar een bed-bad-broodvoorziening krijgen en 'gewone' daklozen niet.

VVD-raadslid Dilan Yesilgöz was geïrriteerd. Hier had ze voor gewaarschuwd. Het was voor haar één van de redenen om niet in te stemmen met de voorziening. De voorziening kwam er toch: 135 opvangplaatsen. Met als resultaat dat Yesilgöz nu, tot haar eigen frustratie, haar gelijk haalt.

Van der Laan reageerde op daklozen en hun belangenbehartigers, die de afgelopen weken al meermalen keren de vraag stelden of dit wel eerlijk is. En nu de kou in de stad voor iedereen voelbaar is, is die vraag extra prangend. Van der Laan: 'Het knaagt, het knaagt hard.'

Triomftocht
En dus gaan burgemeester en wethouders daar binnen krap twee weken over discussiëren. Saillant: VVD-wethouder Eric van der Burg moet deze discussie voorbereiden, omdat hij over de opvang van daklozen gaat, terwijl zijn partijgenote Yesilgöz er zo tegen te hoop is gelopen.

Voor GroenLinks lijkt het een grote triomftocht te gaan worden. Ook fractievoorzitter Rutger Groot Wassink zag wel in dat er met de regeling voor de vluchtelingen sprake zou zijn van ongelijke behandeling. Maar voor GroenLinks schept dit juist de kans de toegang tot opvang op te rekken tot een nog grotere groep. Daartoe heeft de partij ook een voorstel gedaan, maar het lijkt erop dat het stadsbestuur sowieso al in die richting beweegt. Yesilgöz lijkt ook daar niet erg blij mee te zijn.

Goed nieuws dus voor de daklozen: hun roep wordt gehoord. Het is alleen afwachten hoe lang ze nog in de kou staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden