Plus

Geen overvaller durfde het aan bij Voets tabakszaak

Dennis Voet kwam in 2004 in het nieuws toen hij foto's van dieven ophing in zijn tabakszaak bij de Dappermarkt. Na 22 jaar houdt hij het voor gezien in de winkel.

Dennis Voet werd in 22 jaar nog nooit overvallen, toch stopt hij nu met zijn tabakszaak Beeld Eva Plevier
Dennis Voet werd in 22 jaar nog nooit overvallen, toch stopt hij nu met zijn tabakszaakBeeld Eva Plevier

Welgeteld twaalf camera's hangen bij de toonbank, in het plafond en bij de deur. Dennis Voet (44) heeft de dieven graag goed in beeld. "Al stelen ze een krantje van me."

Hij rende ze achterna of rekende later met ze af. "Ik kende velen van gezicht. Het zijn soms mensen van wie je het niet verwacht. Kwamen ze de volgende dag langs, dan gaf ik minder wisselgeld terug vanwege dat gestolen pakje sigaretten, de krant of sigarettenaansteker. Als iemand protesteerde, vroeg ik of ik soms in de winkel het filmpje van een van mijn camera's moest laten zien."

Duitse media
Voet was 22 jaar toen hij de sigarenzaak in de Pieter Nieuwlandstraat in Oost overnam. Acht jaar en duizenden euro's aan gestolen waren later, besloot hij foto's op te hangen van de dieven. Hij vond dat de politie te weinig deed.

Toen dat in de pers bekend werd, kwamen Nova, SBS, RTL4, de NOS, Die Zeit en de Westdeutscher Rundfunk naar zijn winkel.

Ook de politie kwam langs. "Ze stelden het niet op prijs en vroegen of ik het weg wilde doen. Maar ze konden me niet dwingen."

Een van de dieven, die na het stelen van twee sloffen sigaretten, ook met zijn foto in de winkel hing, spande een rechtszaak aan. De familie van een oudere vrouw van bijna tachtig die twee roddelbladen wegnam en met haar foto in de winkel hing, koos ook voor die weg.

Demente vrouw
"Haar dochter en kleindochter beweerden dat ze dement was en vonden dat ik bij haar foto in mijn zaak moest vermelden dat ze ten onrechte was beschuldigd. Later vroeg de familie me weer of ik die foto alsjeblieft weg wilde halen."

Voet ging ver in het pakken van dieven. Als half vier 's nachts het alarm van zijn winkel afging, sjeesde hij er in zijn auto naartoe. "Ik ben in die 22 jaar nog nooit overvallen. Dat komt door mijn instelling. Die camera's werken preventief en wellicht heeft mijn reputatie ook meegewerkt."

Hoewel hij aan het einde van een dag soms doodmoe was, is dat nu niet de reden om met zijn zaak te stoppen. Hij is toe aan iets nieuws en overweegt een broodjeszaak te openen of in de horeca te gaan.

Sociaal middelpunt
Voet benadrukt dat hij een hoop lol heeft gehad en vaak het sociale middelpunt van de buurt was. "Ik was huisdokter, psycholoog en wegwijzer tegelijk. Je krijgt hier van alles te horen. Ook zijn er de meest vreemde vragen. Een keer vroeg iemand of ik ook matrassen verkocht. Ja, zei ik, de laatste is net de deur uit."

Maikel Groenteman neemt zijn zaak over. "Ik heb een week meegedraaid en heel wat kneepjes van het vak geleerd, vooral op het gebied van veiligheid," zegt Groenteman die van plan is de reputatie van Voet hoog te houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden