Update

'Geen oplossing voor wegvallen zorg uit AWBZ'

AMSTERDAM - 40 procent van de ouderen, gehandicapten en chronisch zieken ervaart een teruggang in zorg door bezuinigingen op de rijkspot AWBZ. Van hen ziet ruim 90 procent geen alternatief voor die zorg in eigen kring. Dat concludeert een groep cliëntenorganisaties die sinds twee jaar de gevolgen van veranderingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten in kaart brengt.

De partijen willen dat het kabinet de plannen aanpast. Voor het onderzoek zijn ruim 7500 reacties verwerkt. Mensen kunnen hun ervaringen met de AWBZ sinds twee jaar via internet (www.ConsumentendeZorg.nl) en op werkdagen telefonisch doorgeven. De Tweede Kamer vergadert woensdag over het onderwerp.

Veel problemen ontstaan doordat patiënten met steeds meer nieuwe maatregelen worden geconfronteerd, aldus de organisaties. Deze stapelen zich volgens hen op. Zo moeten mensen van achttien jaar en ouder sinds vorig jaar een eigen bijdrage betalen voor AWBZ-begeleiding. ''De eigen bijdrage leidt voor een derde tot financiële problemen.''


Slecht nieuws

Het kabinet wil alle begeleiding uit de AWBZ overhevelen naar de gemeentes. Slecht nieuws, vinden de partijen, omdat gemeentes nog weinig alternatieven bieden voor de weggevallen langdurige zorg. Zo hebben gemeentes volgens de organisaties te weinig kennis van de zorg voor specifieke groepen, zoals kinderen met meerdere handicaps of autistische stoornissen.

Volgens de organisaties vervalt met de overheveling bovendien het wettelijk recht op de begeleiding. ''Mensen die het nodig hebben worden afhankelijk van het aanbod van hun gemeente.''


De monitor is een initiatief van een groot aantal patiëntenbelangenverenigingen, waaronder Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties, Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Per Saldo. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden