Plus

Geen opgewekt verhaal

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de première van Knielen Op een Bed Violen.

De hoofdrolspelers Barry Atsma en Noortje Herlaar. Atsma: 'Zij stelt de hoop voor. Ook in mijn leven.' Het duo vond elkaar tijdens de opnames.Beeld Schuim

De eerste keer dat Barry Atsma Knielen Op een Bed Violen las, gooide hij het halverwege in een hoek, zo vertelde hij in vele interviews voorafgaand aan de première. Ik zit in team-Barry. Niet doorheen te komen, dat boek.

Dat ligt niet aan dat boek verder, het is een groterivierendingetje. Ik pik ze er altijd meteen uit, leeftijdsgenoten die in den vreze zijn opgevoed, en de mannen die alleen op zondagochtend even religieus waren, en dan nog alleen uit folklore, zoals het hoort.

Wat première Knielen op een bed violen
Waar Tuschinski, Reguliersbreestraat
Wie Barry Atsma, Noortje Herlaar, Ben Sombogaart, Alain de Levita, Beau van Erven Dorens, Gaite Jansen, Derek de Lint
Wanneer maandag 22 februari, 19.30 uur tot 24.00 uur

Schrijver Jan Siebelink (l) wil graag op de foto met journalist John Jansen van Galen. Siebelink: 'Het zou mij een grote eer zijn.'Beeld Schuim

Zij - ik vat het even scherp samen - die in hun knapentijd de zonde van Onan in alle vrolijkheid hebben bedreven, of met schuld, schaamte en boete - je blijft het een leven lang zien. Dat lijden gaat er nooit meer helemaal uit.
Het boek van Jan Siebelink werd zevenhonderdduizend keer verkocht. Maar is het ook steeds uitgelezen? Boven de rivieren wel, ja, of in leesclubjes, want dan moet je wel, vóór volgende week donderdag. Want hoe goed en indrukwekkend het boek ook is, je moet er maar net zin in hebben.

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans is van het houtje

En acteur Marcel Hensema wil op de foto met Caroline Tervoort, Elze van der Steen en Anne-Floor van Tilburg (vlnr). Hensema: 'Mijn groupies'. Groupies: 'Nee, angels!'Beeld Schuim

Gastheer Beau van Erven Dorens vertelt voor aanvang van de film dat hij zijn vrouw drie maanden kwijt was. 'Het boek lag op haar buik. Ze vond Hans Sievez een arme kerel.'

Drie maanden. Dat bedoel ik. Dan sta je niet te springen om verder te lezen.
De film dan. Indrukwekkend, knap, klopt allemaal, maar vrolijk word je er niet van. De mens is niet meer dan een worm. Aan een sterfbed horen geen troostende geliefden, want er moet geleden worden. Een leven zonder hoop, alleen het vooruitzicht op eeuwig geween en het geknars der tanden.

Regisseur Ben Sombogaart (m) met zijn zoon Kevin en Ingrid Verbraak (productie).Beeld Schuim

Nope, een romcom is Knielen Op een Bed Violen niet. Voor een eerste date is de film ongeschikt, of die vrouw moet toevallig in een leesclub zitten.
Na afloop wordt Siebelink op het podium geëerd. Mooi gegeven: in de zaal zitten zes kleinkinderen die kijken naar een film over vier generaties voorouders. Van Erven Dorens: 'Krijgt de film je zegen?'
Siebelink: 'Volledig.'

Ook vraagt Van Erven Dorens aan Atsma of het verhaal klopt dat hij voor zijn sterfscène urenlang in een koelwagen heeft moeten zitten.

Beeld Linda Stulic
De schrijvers Kluun (l) en Saskia Noort en Mike Reus, die de vader van Barry Atsma speelt.Beeld Schuim

Atsma: 'Ik vind het een mooi verhaal. Vanaf nu vertellen we dat het zo is.'
Waarop regisseur Ben Sombogaart de microfoon neemt: 'Jawel, je hebt wél in een koelcel gezeten.'
Atsma: 'Sorry, ik heb de persmap niet goed gelezen.'
Dat vond ik nou weer troostrijke woorden.

Wynand Chocolaad (uitvoerend producent) en Kurt Loyens (r), de art director die de fraaie boerderij voor de film vond. Loyens: 'En verbouwde.'Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden