Geen operaties in MC Slotervaart door stroomstoring

MC Slotervaart heeft veel last van de stroomstoring. Dinsdag worden alle operaties afgelast en de poliklinieken zijn tenminste tot 12.00 uur dicht.

Malika Sevil
null Beeld anp
Beeld anp

Op de intensive care, die tot 8.00 uur op noodstroom draaide, lag in de nacht van maandag op dinsdag één patiënt die uit voorzorg naar een ander ziekenhuis is overgebracht.

Waarom MC Slotervaart het programma voor dinsdag wel drastisch moet aanpassen en andere ziekenhuizen in de stad niet, weet de woordvoerder niet. "Wij hebben meer tijd nodig om op te starten. Veel apparaten in het ziekenhuis zijn uren niet op stroom aangesloten geweest. Dan moeten we toch checken of alles nog naar behoren werkt. Het ziekenhuis is niet met één druk op de knop weer operationeel. Bovendien is het koud in huis."

Automatisch
Ook bij de andere ziekenhuizen in de stad sloeg de noodstroom aan. VUmc en AMC hebben geen stroomstoring gehad, het BovenIJ ziekenhuis en OLVG Oost en OLVG West (voormalig Sint Lucas Andreas Ziekenhuis) wel, maar ze verwachten dinsdag normaal te draaien.

Bij beide locaties van OLVG sloegen rond 6.00 uur de noodaggregaten aan. "Dat gaat automatisch," zegt woordvoerster Heleen Makkinga. "Dat moet ook wel, want wij hebben patiënten op de intensive care liggen, die afhankelijk zijn van apparaten. Die moeten blijven draaien."

OK-programma
Om 7.15 uur gingen beide locaties weer over op de gewone stroomvoorziening. "De patiëntenzorg heeft er geen hinder van ondervonden," zegt Makkinga. Wel hadden veel personeelsleden moeite om met het openbaar vervoer het ziekenhuis te bereiken.

De afspraken die voor dinsdag gepland staan, kunnen, zoals het er nu naar uit ziet, gewoon doorgaan. Hooguit is het OK-programma iets vertraagd. "De afspraken gaan gewoon door. Zo niet, dan bellen wij de patiënten om dat door te geven. Het is beter als mensen ons niet bellen, anders worden we onbereikbaar."

Wilt u meer weten over de gevolgen van de stroomstoring, hou dan ons liveblog in de gaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden