Geen ontslagen bij Hema na verkoop

Als Hema verkocht wordt, vallen er geen gedwongen ontslagen. Topman Tjeerd Jegen garandeert dat dat niet aan de orde is. "We nemen juist iedere dag weer mensen aan.''

Hema is al jaren in het bezit van Lion Capital Beeld anp
Hema is al jaren in het bezit van Lion CapitalBeeld anp

Jegen wil zelf ook aanblijven als algemeen directeur. Van winkelsluitingen is volgens de topman ook geen sprake, stelt hij. "Al onze winkels zijn winstgevend. We openen dit jaar juist vijf winkels in Nederland, dat is voor het eerst sinds jaren. Sluitingen zijn absoluut niet aan de orde.''

Doorgroeien
Hema wil een verkoop gebruiken om door te groeien. De winkelketen maakte donderdag officieel bekend dat eigenaar Lion Capital en Hema zakenbank Credit Suisse als adviseur in de arm hebben genomen om de strategische opties te bekijken. Verschillende partijen hebben al hun interesse getoond, stelde Jegen.

Welke partijen dat zijn, wil de topman niet zeggen. Wel geeft hij drie mogelijke uitkomsten van de verkenning aan: een verkoop aan een andere investeringsmaatschappij, een verkoop aan een winkelbedrijf of een beursgang. Jegen denkt binnen een paar maanden de knoop door te kunnen hakken.

"We nemen onze tijd om die opties door te lichten. Ik verwacht geen nieuws voor het einde van het jaar.''

Lion Capital
Lion Capital kocht Hema in 2007 en zou van de onderneming af willen. In 2010 wilde de investeerder Hema al verkopen, maar dat mislukte toen. Sindsdien is de winkelketen snel gegroeid, vooral in het buitenland.

Hema leed in het tweede kwartaal een nettoverlies van 29,1 miljoen euro. In het eerste kwartaal was dat nog 9,6 miljoen euro, maar eenmalige herfinancieringslasten van ruim 20 miljoen euro speelden deze periode een rol. De omzet steeg met 3,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar naar 287 miljoen euro. De grootste groei kwam daarbij uit Frankrijk (17,4 procent) en Duitsland (22,2 procent).

In Nederland ging de omzet met 0,7 procent omhoog. Dat viel wat laag uit vanwege de tijdelijke sluiting van filialen door de ombouw naar de internationale formule, stelt Hema, dat zijn hoofdkantoor in Amsterdam heeft.

Volgens retaildeskundige Cor Molenaar zou de verkoop van Hema vrijwel zeker leiden tot een sanering van het Nederlandse winkelbestand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden