Geen onrechtmatigheden bij moslimbijeenkomst

De politie heeft geen strafbare feiten geconstateerd bij de bijeenkomst van de radicale islamitische groepering Hizb-ut-Tahrir in Amsterdam vorige maand. Dat blijkt uit een verslag dat burgemeester Eberhard van der Laan vandaag aan de gemeenteraad heeft gestuurd.

De politie spreekt van een gemoedelijke sfeer, zowel in de zaal als daarbuiten. De verwachte tegendemonstraties buiten het pand bleven beperkt tot een dertigtal betogers. Zij veroorzaakten geen problemen en waren na aanvang van de conferentie snel weg. Volgens de politie betrof het zowel pro-Israëldemonstranten als vermoedelijke aanhangers van extreem-rechts. De aanwezigen op de bijeenkomst hielden zich afzijdig van de protesten.

Tijdens de conferentie was er een aantal lezingen over het vormen van een staat met islamitische wetgeving (sharia). 'Alle sprekers keurden geweld af en namen afstand van groeperingen die hun doel met geweld willen bereiken', aldus de politie. Ook gaven ze aan dat ze de westerse samenleving niet willen veranderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden