Geen onderzoek stembusgang Den Haag

DEN HAAG - Er komt geen onderzoek naar de stembusgang in Den Haag van een week geleden. De gemeente Den Haag liet woensdag weten dat er geen reden is voor onderzoek, omdat het stemmen in Den Haag goed is verlopen.

Daarmee reageerde ze op de eis van PVV-fractieleider Sietse Fritsma dat er een onderzoek moet komen naar de gang van zaken tijdens het stemmen omdat er sprake zou zijn van onregelmatigheden.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het niet meer mogelijk om nu nog te onderzoeken of het stemmen wel goed is gegaan, want de nieuwe raad is al vastgesteld. ''De uitslag van de verkiezingen is afgelopen vrijdag vastgesteld tijdens een openbare zitting van het centraal stembureau. Daarbij was gelegenheid om bezwaar te maken, ook door de heer Fritsma die hierbij aanwezig was. Dit is niet gebeurd'', zo liet de gemeente woensdag weten.

Filmpjes
De PVV heeft woensdag een aantal filmpjes op YouTube gezet waarin volgens de partij onder meer te zien is dat in Haagse stembureaus meerdere mensen tegelijk in een stemhokje stonden, er een lid van een stembureau naast een stemmer in een hokje stond en dat er iemand rondliep met meerdere stembiljetten in zijn handen.

De burgemeester legde het verzoek van de PVV woensdag naast zich neer. Ook hij liet weten dat er niets is misgegaan met de Haagse verkiezingen en dat de PVV te laat is met haar bezwaren.

Valse voorwendselen

De camerabeelden zijn volgens Van Aartsen bovendien onder valse voorwendselen gemaakt. De maker zei dat hij namens de Kiesraad kwam filmen, wat volgens Van Aartsen gelogen was. Daarbij is er op de filmpjes niets strafbaars te zien, zegt de burgemeester. Een medewerker van het stembureau verleende in het stemhokje bijstand aan een stemmer en stapte toen naar buiten. De wet staat dat toe, aldus van Aartsen.

Fritsma wil niet zeggen hoe de PVV aan de beelden komt. ''Het is voor ons vooral van belang dat het verifieerbaar en controleerbaar Haagse stembureaus zijn waar de problemen zich hebben voorgedaan'', stelt hij. De fractieleider neemt de onregelmatigheden heel hoog op.

De partij wil ook niet zeggen hoe lang de beelden al in haar bezit zijn. ''Maar als we ze vorige week woensdag al hadden gehad, hadden we niet zo lang gewacht om ze naar buiten te brengen'', stelde Fritsma. (ANP)

Burgemeester Jozias van Aartsen nam aan de vooravond van de verkiezingen eigenhandig stemkaarten in ontvangst. ANP Beeld
Burgemeester Jozias van Aartsen nam aan de vooravond van de verkiezingen eigenhandig stemkaarten in ontvangst. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden