Geen onderzoek rol Nederland in oorlog Irak

DEN HAAG - De PvdA-fractie in de Eerste Kamer zal niet aansturen op een onderzoek naar de Nederlandse rol in de oorlog in Irak. De partij wil wel een debat over de voorwaarden waaronder Nederland in de toekomst steun verleent aan militair ingrijpen.Dat werd gisteren duidelijk tijdens het debat in de Eerste Kamer over de regeringsverklaring. PvdA-fractievoorzitter Han Noten blijft met zijn pleidooi binnen de grenzen van het coalitieakkoord. Hij zei daar 'niet aan gebonden', maar wel 'mee verbonden' te zijn. Het coalitieakkoord wordt gesloten door de regeringsfracties in de Tweede Kamer.

Daarom kon minister-president Jan Peter Balkenende ook zeggen dat het de Eerste Kamer vrij staat een onderzoek uit te voeren.

SP-fractievoorzitter Tiny Kox noemde het 'de grote winst van dit debat' dat er 'geen njet van de regering' hangt. De SP zal nu een voorstel doen voor een onderzoek door de senaat.

Noten wees erop dat ook als de PvdA voor een onderzoek zou stemmen, er geen meerderheid is. CDA, VVD, SGP en ChristenUnie zijn tegen. Daarom was het volgens hem 'een virtuele discussie'.

Hij kan zich wel voorstellen dat tijdens de voorbereiding van een debat over de voorwaarden van steun aan militair ingrijpen vragen gesteld worden over Irak. Een volledig onderzoek naar de Nederlandse rol duurt volgens hem jaren. ''Daar ga ik niet op wachten.''

In het debat toonde VVD-fractievoorzitter Uri Rosenthal zich de felste tegenstander van het regeringsbeleid. Balkenende behandelde hem als oppositieleider.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden