Geen onderzoek naar zeldzame vaatziekte grensrechter

Er komt geen genetisch onderzoek naar een zeldzame vaatziekte die grensrechter Richard Nieuwenhuizen mogelijk had. Het gerechtshof in Leeuwarden, dat de zaak over Nieuwenhuizens dood in hoger beroep behandelt, vindt zo'n onderzoek niet nodig. De advocaten van enkele van de verdachten van de dodelijke mishandeling hadden om dat onderzoek gevraagd, omdat zij denken dat de grensrechter mogelijk is doodgegaan door de ziekte en niet door de mishandeling.

null Beeld anp
Beeld anp

Nieuwenhuizen werd op 2 december belaagd door een groep spelers van de Amsterdamse voetbalclub Nieuw-Sloten en een van hun vaders. Dit gebeurde na afloop van een wedstrijd tussen B-jeugdelftallen van Nieuw Sloten en Buitenboys uit Almere. Nieuwenhuizen, die onder meer tegen zijn hoofd en hals zou zijn geschopt, overleed een dag later.

Van de oorspronkelijke 8 verdachten zijn er in hoger beroep nog 7 over. De 6 minderjarigen kregen van de rechtbank in Lelystad jeugddetentie opgelegd; de vader is veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. De rechtbank vond hen gezamenlijk verantwoordelijk voor de dood van de grensrechter.

Psychologisch onderzoek
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft meer verzoeken van de advocaten afgewezen. Zo wordt een van de verdachten niet verder psychologisch onderzocht. Ook vindt het hof het niet nodig om rechtspsycholoog Peter van Koppen iets te laten zeggen over beïnvloeding door politie en justitie van getuigen aan wie zij foto's hebben laten zien. Wel worden de verdachten in elkaars zaken als getuigen gehoord.

Mochten journalisten de zaak bij de rechtbank nog vanuit een andere zaal via een videoverbinding volgen, het gerechtshof vindt dat niet goed. Het hof wil zich aan de regel houden dat zaken tegen minderjarige verdachten achter gesloten deuren worden behandeld. Journalisten mogen wel luisteren wanneer de aanklager zijn eindbetoog en de eisen voorleest. Of de pers ook de pleidooien mag aanhoren, moet nog worden bekeken.

Het hof verwacht dat de hogerberoepszaak vanaf half november inhoudelijk wordt behandeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden