Update

Geen nieuwe vervuiling in 'asbestwijk'

In de openbare ruimte in de omgeving van de Stanleylaan in Utrecht is geen nieuwe asbestvervuiling gevonden. Dat is gebleken uit 55 zogenoemde kleefmonsters en 20 luchtmonsters die gisteren zijn genomen. Eerder was al bekend dat er wel asbest is gevonden in portieken en op balkons.

Luchtfoto van de Utrechtse woonwijk Kanaleneiland. Beeld anp
Luchtfoto van de Utrechtse woonwijk Kanaleneiland.Beeld anp

Dat heeft locoburgemeester Gilbert Isabella vanmiddag gezegd.

Woningcorporatie Mitros, de afdeling Handhaving en Inspectie van de gemeente en de Inspectie SZW ( de voormalige arbeidsinspectie) werken vandaag aan een plan van aanpak voor de sanering. Pas als dat klaar is, kan de gemeente zeggen hoelang de 174 woningen nog ontruimd moeten blijven.

Volgens Mitros verbleven vandaag meer dan 300 mensen op vier opvangadressen in Utrecht en omgeving. In de 174 betrokken huizen wonen 185 gezinnen, maar een deel van deze gezinnen is met vakantie. Overigens heeft niet iedereen het dringende advies opgevolgd om de wijk te verlaten. Het is niet precies bekend hoe veel mensen er nog in woningen in de Stanleylaan, Marco Pololaan, Amerikalaan of Afrikalaan zitten.

Beveiliger
Mitros heeft vandaag een particulier beveiligingsbedrijf ingehuurd om de flats en portiekwoningen permanent te bewaken. Ook de politie blijft actief in het gebied in de wijk Kanaleneiland. Volgens politiechef Johan van Renswoude hebben zich in het ontruimde gebied nog geen noemenswaardige incidenten voorgedaan.

Mitros wil de bewoners de zekerheid bieden dat er niets met hun achtergelaten huizen en bezittingen kan gebeuren, zei directeur Rob Rotscheid dinsdag. Voor huisdieren is ondertussen ook gezorgd. Die zijn naar familieleden of naar dierenpensions gebracht.

Vakantie uitgesteld
Bestuursvoorzitter Rob Rotscheid van Mitros is vandaag niet op vakantie gegaan. De bestuursvoorzitter was dat eerder wel van plan, maar heeft toch besloten om zijn vakantie uit te stellen wegens de asbestproblemen.

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht blijft op zijn vakantieadres. Locoburgemeester Gilbert Isabella is tevens de verantwoordelijk wethouder in deze kwestie en dus volgens de gemeente de eerstaangewezen persoon. Wolfsen laat zich wel voortdurend op de hoogte houden.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden