Geen minuut extra gymles op school ondanks regeerakkoord

Van de minimaal drie uur gymles per week op basisscholen die het vorige kabinet voorstond, is niets terechtgekomen. Basisschoolleerlingen krijgen hetzelfde aantal minuten gym per week als daarvoor (89) en kleuters sporten zelfs minder (113 minuten).

Het doel van drie uur gymles per week op de basisschool is niet gehaald. Beeld Rink Hof
Het doel van drie uur gymles per week op de basisschool is niet gehaald.Beeld Rink Hof

Het nieuwe kabinet maakt geen werk van meer gymles. Het kabinet-Rutte II had de wens vastgelegd in het regeerakkoord: er moest ten minste drie uur per week worden gegymd op basisscholen. Er werd 8 miljoen voor uitgetrokken.

Maar een rapport van het Mulier Instituut voor sociaal-wetenschappelijk sportonderzoek stelt dat er geen verschil is in het aantal gymlessen tussen schooljaar 2012-2013 en afgelopen schooljaar.

Gemiddeld sporten de groepen 3 tot en met 8 89 minuten per week; exact dezelfde tijd als in 2012-2013. De kleuters bewegen zelfs ­minder dan vier jaar geleden: 113 minuten (en dat was 121 minuten).

De scholieren doen dat meestal zonder een gym­leraar. Bij de kleuters staat in 77 procent van de gevallen de reguliere leerkracht voor de klas. Bij de oudere groepen is dat minder: 40 procent. Het aantal docenten lichamelijke opvoeding op basisscholen is wél gestegen, vooral in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Werkdruk
VVD-Kamerlid Rudmer Heerema, warm voorstander van méér gymles, vindt het jammer dat de extra uren gymles uit het regeerakkoord zijn verdwenen. "Van mij had het er best in gemogen."

Volgens de PO Raad, de koepel van basisscholen, kan dat extra gym niet worden opgelegd. "Zo lang het niet verplicht wordt via het curriculum
en niet bekostigd wordt, is het aan scholen zelf om te bepalen hoeveel uur ze gym geven," zegt een woordvoerder.

SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil dat wél vastleggen. Hij diende in 2015 een initiatiefwet in om scholen te verplichten wekelijks drie uur te gymmen onder leiding van een vak­docent.

"Ik heb er goed over nagedacht, nu het onderwijs terecht klaagt over de hoge werkdruk. Maar als een gymleraar drie uur gymles geeft, betekent dat dat de leerkracht die drie uur per week is uitgeroosterd. Dan kan hij rapporten schrijven of oudergesprekken plannen. Dat geeft lucht."

Ambassadeurs
Binnenkort dient hij zijn wetsvoorstel opnieuw in, een plan dat 'tussen de 250 en 275 miljoen euro per jaar' kost, zo kondigt hij vandaag aan in het debat over sport en bewegen met minister Bruno Bruins voor Medische Zorg.

VVD'er Heerema vindt dat niet de juiste plek. "Het hoort niet bij Volks­gezondheid, maar bij het ministerie van Onderwijs. Bij economieles wijzen we ook niet naar het ministerie van Financiën."

Heerema richt zijn pijlen daarom op de behandeling van de onderwijs­begroting, begin december. Heerema wil dat vakleerkrachten van de academie voor lichamelijke opvoeding gaan fungeren als ambassadeurs op scholen. "Als er extra geld komt, is dat mogelijk. Oók voor kleine scholen. Die kunnen dan bijvoorbeeld samenwerken met een andere school."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden