'Geen meldingen van radicalisering gemist'

Volgens locoburgemeester Eric van der Burg is de veiligheid in de stad niet in het geding, ondanks alle onrust bij de Dienst Openbare Orde en Veiligheid van de gemeente.

Loco-burgemeester Eric van der Burg Beeld Maarten Brante
Loco-burgemeester Eric van der BurgBeeld Maarten Brante

"Als je alles van de afgelopen tijd leest denk je wel, gaat het nog wel goed?", erkende Van der Burg in een verhit debat over de kwestie, donderdagmiddag.

"Bij de woorden radicalisering en openbare orde is het terecht dat u vraagt hoe het zit. Ik zeg u: ja het is duidelijk dat zaken niet goed zijn gegaan op deze afdeling. (...) maar onze aanpak is breder. (...) en er is geen enkele indicatie dat we meldingen van radicalisering uit de stad hebben gemist."

Grijze campagne
Dit weekend ontstond ophef toen in diverse publicaties duidelijk werd dat de gemeente heeft gewerkt aan een anti-radicaliseringscampagne, waarbij de gemeente niet als afzender van die campagne herkenbaar was.

Binnen deze 'grijze campagne' zijn drie video's gemaakt door ingehuurde experts, op advies van deskundige David Kenning. Maar Van der Laan besloot al in maart 2016 dat hij het resultaat niet goed genoeg vond, waardoor de video's nooit zijn verspreid.

Ook een serie video's, bedoeld om moslimjongeren op andere gedachten, waarbij de gemeente wel als afzender bekend werd gemaakt, haalde de eindstreep uiteindelijk niet. De heimelijke manier waarop de grijze campagne werd bedacht en gefinancierd zorgde voor een hausse aan nieuwe vragen van de gemeenteraad.

Saadia a.-T.
Veel raadsfracties wilden ook weten of er een verband was tussen de afgekapte grijze campagne, en het uiteindelijke strafontslag van Saadia a.-T., de manager van het programma radicalisering en polarisatie, deze zomer. Dat moslims geweerd zouden worden van de betreffende afdeling weersprak de locoburgemeester met klem.

Het OM moet nog beslissen of het de vrouw vervolgt. Maar met de onthullingen werd de olievlek van dingen die niet goed zijn gegaan steeds groter. Van der Burg kon nog niet alle zorgen wegnemen want er lopen naast dat van het OM nog twee andere onderzoeken.

De interne werkwijze wordt onderzocht door het Bureau Integriteit, dat medio december met een soort feitenrelaas zal komen van wat er precies is gebeurd. Ook een taskforce met externe deskundigen licht de afdeling door, waarbij Van der Burg beloofde dat ook de bedrijfscultuur en de interne verhoudingen onderwerp van het onderzoek worden.

Zij presenteren in januari hun bevindingen.

Boezem
Diverse partijen in de gemeenteraad waren verbaasd dat zijn niet op de hoogte waren gebracht van het bestaan van de grijze campagne, maar volgens Van der Burg is dat niet vreemd. "We hebben geen besluit genomen om het te gaan doen. Er gebeurt wel meer in de boezem van het stadsbestuur, er komen wel vaker voorstellen op tafel die uiteindelijk het college van b. en w. en de gemeenteraad niet bereiken, omdat we ze niet gaan uitvoeren."

Ondertussen probeert Van der Burg het vertrouwen van de gemeenteraad te herwinnen. "Nee, we kunnen nooit een aanslag gegarandeerd voorkomen. Maar u mag van iedereen verwachten dat ze zich het schompes werken om de kans klein te houden en gevolgen te beperken."

Lees ook: Hoe de geheime 'grijscampagne' totaal ontspoorde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden