Geen maatregelen tegen militairen

DEN HAAG - Defensie neemt geen maatregelen tegen de individuele militairen die betrokken waren bij de gevechten waardoor twee Nederlandse en twee Afghaanse militairen door eigen vuur om het leven kwamen een één militair zwaar gewond raakte.Dat heeft commandant der strijdkrachten Dick Berlijn geschreven in een maandag door het ministerie vrijgegeven interne column. De uitkomsten van het onderzoek geven geen aanleiding maatregelen te nemen. ''Er is maar één militair op aan te spreken. En dat ben ik'', schrijft Berlijn in de column op het intranet van Defensie.

De brief aan de Tweede Kamer over de uitkomsten van het onderzoek van Defensie heeft bij betrokken officieren in Uruzgan geleid tot onrust. Dat erkende commandant Richard van Harskamp van de Task Force Uruzgan maandag aan de NOS.

Uit het Defensie-onderzoek bleek dat de bewuste avond sprake was van een complexe situatie. Het was uitzonderlijk donker, er was dreiging van de Taliban en er waren veel vuurgevechten geweest. Tegelijk hielden de militairen zich niet aan procedures, zo is gebleken. De oorzaak ligt in een keten van gebeurtenissen die elkaar versterken, schrijft Berlijn.

Enkele hoge betrokken officieren in Uruzgan mochten het hele rapport lezen. Daarna mochten zij van Van Harskamp niet met de NOS praten, want hij vindt het niet aan hen over de inhoud te praten. De commandant is vlak na de fatale gebeurtenissen aangetreden in Uruzgan, als opvolger van Nico Geerts.

Toch zei één officier volgens de NOS dat het zo gebeurd zou kunnen zijn, maar dat het niet zeker is. ''De commissie is niet op de plek zelf geweest om onderzoek te doen. Ze hebben gedegen werk gedaan. Het zijn geen amateurs maar ze hebben de makkelijke weg gekozen door er eigen vuur van te maken.'' Deze officier denkt dat de waarheid nooit boven tafel komt.

Minister Eimert van Middelkoop (Defensie) riep maandag de troepen op de feiten te erkennen. Hij stelde vertrouwen te hebben in de professionaliteit van de militairen. Het besluit van Van Harskamp de officieren niet met de pers te laten praten, respecteert hij evenzeer.

Overigens onderzoekt het Openbaar Ministerie ook nog de gebeurtenissen. Defensie heeft de uitkomst van het eigen onderzoek naar het OM gestuurd. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden