Geen maatregelen Kamer tegen Öztürk

Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer (presidium) neemt geen maatregelen tegen Selçuk Öztürk van Denk. Die kwam vorige week hard in botsing met de rest van de volksvertegenwoordiging nadat hij SP’er Sadet Karabulut had beschuldigd van steun aan de terroristische beweging PKK.

Tweede Kamerlid Selcuk Özturk van Denk. Beeld ANP
Tweede Kamerlid Selcuk Özturk van Denk.Beeld ANP

De kwestie is woensdag in de rondvraag van het presidium kort aan de orde gekomen, aldus een woordvoerder van Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib. De reactie van Arib tijdens het debat kreeg ‘brede steun’ van de andere bestuurders. “Maar van een schorsing of zo is geen sprake.”

De woordenwisseling vond plaats tijdens een debat over Turkije. Alle partijen waren boos na de woorden van Öztürk richting Karabulut en riepen hem op de beschuldiging terug te nemen. Toen Arib andere Kamerleden het woord gaf bleef Öztürk erdoorheen praten. Daarop zette de voorzitter uiteindelijk de microfoon uit van het Kamerlid. Die vond dat ze hem ‘monddood’ probeerde te maken.

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers zei later tegen EenVandaag dat het presidium zou moeten nadenken over schorsing van Öztürk. Zover komt het dus niet. Het Denk-Kamerlid ontving naar eigen zeggen bedreigingen na het debat.

“Er zijn geen mogelijkheden om leden voor langere tijd te schorsen en dat is geen richting waar het presidium heil in ziet,” laat de woordvoerder weten. Een gekozen Kamerlid moet het grondwettelijke recht kunnen uitoefenen om deel te nemen aan een vergadering van de Kamer.

Maar dat betekent volgens haar echter niet dat leden zich straffeloos kunnen misdragen in de Tweede Kamer. “De voorzitter zal dan ook telkens als de situatie daarom vraagt niet aarzelen een Kamerlid dat over de scheef gaat te waarschuwen, het woord te ontnemen en desnoods voor de rest van de dag uit te sluiten van de plenaire vergadering.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden