Geen liefde bij VVD en GroenLinks

Lijsttrekkers Eric van der Burg (VVD) en Maarten van Poelgeest (GroenLinks). Foto's Jan van Breda Beeld
Lijsttrekkers Eric van der Burg (VVD) en Maarten van Poelgeest (GroenLinks). Foto's Jan van Breda

AMSTERDAM - Al vóór de raadsverkiezingen in Amsterdam waren vriend en vijand het eens: een coalitie met VVD en GroenLinks samen is vrijwel onmogelijk. Toch stuurt de PvdA daar op aan. Hoe kansrijk is dat?

GroenLinks en VVD bestuurden eerder samen. In 1998 vormden ze een college met PvdA en D66. Ze bewaren er slechte herinneringen aan. De VVD botste met GroenLinkswethouder Frank Köhler over de taxiproblemen en hervorming van de sociale dienst. In 2001 stapte GroenLinks murw uit de coalitie.

Sindsdien zijn de verhoudingen niet verbeterd. Op gebieden als veiligheid, integratie, mobiliteit en duurzaamheid vliegen ze elkaar regelmatig in de haren. GroenLinks-wethouder Marijke Vos kreeg het verwijt zich te bezondigen aan symboolpolitiek.

De liberalen verzetten zich fel tegen een milieuzone om oudere personenauto's uit de stad te weren. Evenmin zagen ze iets in Vos' plan voor een gemeentelijk bedrijf gespecialiseerd in duurzame energie. In de campagne klaagde de VVD over de 'torenhoge' parkeertarieven waarmee GroenLinks het autoverkeer wil terugdringen ten gunste van de luchtkwaliteit.

Op het gebied van integratie signaleerde GroenLinksaanvoerder Maarten van Poelgeest eerder een 'verwildering' bij de VVD, die hamert op de strikte scheiding van kerk en staat, bezwaar maakt tegen een asielzoekerscentrum op IJburg en niet wil dat er Arabisch wordt gesproken op de taxistandplaats.

De VVD vindt ook GroenLinks op haar weg bij preventief fouilleren. VVD-fractievoorzitter en wethouderskandidaat Eric van der Burg wil het over de hele stad uitrollen, Van Poelgeest wil het zo veel mogelijk beperken.

De twee hadden in de campagne ook een fiks conflict over belastingverhoging. Van Poelgeest is voorstander, Van der Burg heeft dat steeds weggehoond.

De noodzaak van zware bezuinigingen betwisten geen van beiden.?Maar in de campagne verweet Van Poelgeest de VVD broddelwerk en het inboeken van onrealistische bedragen. Hiermee samen hing het tiwstpunt over armoedebeleid, waarop de VVD wilde bezuinigen.

Tegenover informateur Eberhard van der Laan heeft Van der Burg dat ingeslikt. Dat kan op veel meer terreinen gebeuren. De liberalen verlangen terug naar het pluche. In de oppositie toonde de VVD sinds 2006 een wisselend gezicht. Dan weer werd meegedacht met het college, dan weer keihard oppositie gevoerd.

Die onvoorspelbaarheid droeg ertoe bij dat PvdA en GroenLinks in eerste instantie een voorkeur hadden voor D66. Nu die optie van tafel is, staat GroenLinks niet te springen om met de VVD in zee te gaan. Los van de inhoudelijke tegenstellingen is het geen aantrekkelijk vooruitzicht dat PvdA en de VVD samen een raadsmeerderheid hebben, al is het maar met één zetel.

Bij alles wat niet in het college?akkoord staat, kan de PvdA 'over rechts' zaken doen met de VVD. Bijvoorbeeld bij het parkeerbeleid, waarbij PvdA en VVD dicht bijelkaar staan.

Maar als de PvdA vasthoudt aan de VVD, riskeert Van Poelgeest een aftocht naar de oppositie. In hun eindverslag schrijven de informateurs Van der Laan en Gerrit-Jan Wolffensperger dat alle inhoudelijke verschillen 'vermoedelijk overbrugd kunnen worden'. (BAS SOETENHORST)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden