'Geen last van klus-Polen'

DEN HAAG - Op de veelbesproken 'Polentop' schitterde Amsterdam vanmiddag door afwezigheid. De toestroom van Oost-Europeanen geeft hier nauwelijks problemen. Wel stelt de gemeente een onderzoek in naar hun leefomstandigheden.Door interviews af te nemen wil de gemeente dit voorjaar het sociale netwerk van met name Polen in de stad in kaart brengen. Zo moet de stad kunnen anticiperen op problemen met Oost-Europese werknemers, zoals die in onder meer Rotterdam en Den Haag al aan de oppervlakte zijn gekomen.

Zo'n veertig gemeenten hebben vandaag op een conferentie in Rotterdam gesproken over de toestroom van Oost-Europese arbeiders. Die levert problemen op met huisvesting en onderwijs, vooral omdat ze veelal hun intrek nemen in achterstandswijken.

2800 Polen

In Rotterdam wonen al zo'n 15.000 Polen. Ook in het Westland, de Bollenstreek en Noord-Limburg worstelen gemeenten met de toestroom. In Amsterdam werden onlangs zo'n 2800 Polen geteld. Toch sloeg de gemeente een uitnodiging voor de Polentop beleefd af.

''Wij komen zulke problemen nauwelijks tegen,'' zegt woordvoerder Pim de Ruiter van de Dienst Wonen. ''Iemand die zijn woning hier met winst wil verhuren, hoeft geen vijf Polen in een tweekamerwoning te stoppen. Er zijn altijd genoeg anderen, expats bijvoorbeeld, die in Amsterdam willen wonen, zodat de malafide verhuur hier minder kans krijgt.''

''Maar waar de Polen wél wonen, we weten het niet. In de sociale verhuur komen we ze niet tegen. Op de scholen ook nauwelijks, overigens. Het zou kunnen dat hier andere Poolse arbeiders naartoe komen, zeg maar: de klus-Polen, en dat zij beter bij kas zitten. Ook krijgen we soms signalen dat zij verblijven in het pand dat ze verbouwen. Maar nogmaals, we weten het niet. En daarom gaan we het uitzoeken.''

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden