Geen kritiek op Poetin in Hermitage Amsterdam

Geen onvertogen woord maandagmiddag in de Hermitage in Amsterdam, waar de Russische president Vladimir Poetin samen met koningin Beatrix officieel het Nederland-Ruslandjaar 2013 opende.

null Beeld anp
Beeld anp

De grachten en straten rond het museum aan de Amstel waren door Amnesty International echter voorzien van kilometers geel afzettingslint. Daarop stond de waarschuwing dat voorbij het lint geen homopropaganda of punkgroepen welkom waren. Homobelangenorganisatie COC en omwonenden hadden gezorgd voor regenboogvlaggen en spandoeken met daarop in het Russisch de boodschap 'stop de antihomowet'. Ook op veel openbare gebouwen in de hoofdstad wapperde de regenbloogvlag.

De protesten kunnen de Russische president, die voor de tweede keer in Nederland op bezoek kwam, niet zijn ontgaan. In de tuin van de Diaconie die aan het museumterrein grenst, stond een metershoog bord opgesteld, recht tegenover de uitgang van de Hermitage. De mensenrechten zouden, zo zegde minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) de Tweede Kamer eerder toe, 'helder maar hoffelijk' ter sprake worden gebracht. De hoffelijkheid gebood om dat niet te doen bij de openingsceremonie, in aanwezigheid van de koningin en, namens Amsterdam, niet burgemeester Eberhard van der Laan maar wethouder Carolien Gehrels.

Timmermans, die zijn toespraak deels in het Russisch hield, beperkte zich tot een verwijzing naar de eeuwenoude banden tussen Rusland en Nederland en de wens van tsaar Peter de Grote dat 'als God mij tijd van leven geeft' zijn nieuw te bouwen hoofdstad Sint-Petersburg een tweede Amsterdam zou worden. 'Die droom is uitgekomen. Vandaag is Amsterdam een beetje Sint-Petersburg", zei Timmermans. De relatie met Rusland noemde hij 'zo diep en fundamenteel dat hij onverbreekbaar is'.

Poetin ging na bezichtiging van de tentoonstelling 'Peter de Grote, een bevlogen tsaar' naar het Scheepvaartmuseum voor een ontmoeting met minister-president Mark Rutte en een diner met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden