Geen kort geding: wél sloot tussen verslaafdenopvang en school

De omstreden opvang voor langverslaafden door het Leger des Heils, naast het Altra College waar autistische kinderen onderwijs krijgen, komt er toch na bemiddeling door het AMC. Een kort geding is daardoor afgewend. Een sloot en een brug moeten beide groepen gescheiden houden.

Maarten van Dun
Het Altra College. Beeld Jean-Pierre Jans
Het Altra College.Beeld Jean-Pierre Jans

De ouderraad van het Altra College, die grote bezwaren heeft tegen de komst van de opvang, wordt vanavond geïnformeerd. Een woordvoerder van de ouderraad geeft aan die bijeenkomst te willen afwachten voor hij commentaar geeft.

Het Leger des Heils zal het complex op 30 september betrekken. De Domus-woningen van het Leger des Heils op het terrein van het AMC zullen onderdak bieden aan ongeveer 25 langverslaafden. Volgens een onafhankelijk onderzoek zou dat echter zeer grote risico's met zich meebrengen, omdat er te veel risicogroepen op een te klein gebied zouden samenkomen.

Het Altra College en het Leger des Heils stonden twee weken geleden nog lijnrecht tegenover elkaar. Het Altra College koesterde wantrouwen tegen het Leger des Heils, dat onvoldoende in discussie zou gaan over noodzakelijke maatregelen. Het Leger des Heils vond dat de school de verslaafde clienten ten onrechte bestempelde als 'zware criminelen.'

Brug
Het AMC heeft voor de oplossing gezorgd, zeggen het Altra en het Leger des Heils. Rondom de Domus-woningen komt een sloot, waardoor beide instellingen van elkaar zijn gescheiden. Een brug geeft toegang tot de opvang van het Leger des Heils, waardoor de leerlingen en de verslaafden zo min mogelijk met elkaar in contact komen. De eerste maanden zal er bovendien beveiliging aanwezig zijn.

Henk Dijksta, de directeur van het Leger des Heils is 'een zeer gelukkig mens', zegt hij. 'Door de constructieve houding van het AMC en doordat wij eindelijk met elkaar om tafel zijn gaan zitten, is het toch gelukt. Dat is fantastisch.' Ook het Altra College heeft vertrouwen in de oplossing. 'Het is heel fijn dat we nu aan een gezamenlijke oplossing kunnen werken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden