PlusReportage

Geen koets, minder hoedjes, nauwelijks publiek: het was een stille, stille Prinsjesdag

Het was een stille Prinsjesdag met minder hoedjes, maar meer mondkapjes. ‘Zit mijn lipstick nog goed?’

Hanneke Keultjes
Het traditionele driewerf hoera mocht door de aanwezigen in de Grote Kerk niet worden herhaald. Dat werd gezien als een spreekkoor en die zijn vanwege het coronavirus verboden. Beeld ANP/Koen van Weel
Het traditionele driewerf hoera mocht door de aanwezigen in de Grote Kerk niet worden herhaald. Dat werd gezien als een spreekkoor en die zijn vanwege het coronavirus verboden.Beeld ANP/Koen van Weel

Om 13:19 uur dringen de klanken van het Wilhelmus door in de Grote Kerk in Den Haag. “Er gebeurt iets,” fluisterroept een Kamerlid. Dankzij de coronamaatregelen is de afstand te ver om hier met enige zekerheid naam en rugnummer te noteren. De aanwezigen in de kerk is gevraagd om geduld te hebben tot het koninklijk paar bij de Grote Kerk is.

Minutenlang hebben Eerste en Tweede Kamerleden en ministers stil op hun roodfluwelen stoel gezeten. Maar dan slaat het ongeduld toe: er klinkt zenuwachtig gekuch (!) en Kamerleden schuiven ongeduldig heen-en-weer. Premier Mark Rutte knoopt een praatje aan met minister Hugo de Jonge, die op 1,5 meter van hem zit. Het geroezemoes zwelt aan. Maar als koning Willem-Alexander en koningin Máxima over de grijze loper binnenschrijden, is het muisstil.

Als koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Grote Kerk binnenlopen, is het muisstil.  Beeld ANP/Koen van Weel
Als koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Grote Kerk binnenlopen, is het muisstil.Beeld ANP/Koen van Weel

Er is bewust niet gekozen voor een feestelijke rode loper. Deze Prinsjesdag is immers anders dan anders. Er klinkt geen hoefgetrappel, want het koninklijk paar komt per auto. Er zijn beduidend minder hoedjes, want partners zijn dit jaar niet welkom. Er is geen – of nauwelijks – publiek, want er is toch niets te zien. Bij Paleis Noordeinde, andere jaren dé verzamelplek voor Oranjefans, staat ’s ochtends vroeg alleen royaltyfan Johan Vlemmix in oranje pak. De Grote Kerk, waar meer ruimte is dan in de Ridderzaal, is door met zeil bedekt hekwerk aan het zicht onttrokken.

Pendelbusjes

De meeste Kamerleden leggen de 600 meter tussen Binnenhof en Grote Kerk af in witte pendelbusjes – ‘wifi on board’ – óók omdat gevreesd wordt voor demonstraties. Ze krijgen een speciaal voor de gelegenheid gemaakt mondkapje uitgereikt. In de kerk gaan de maskers bij bijna iedereen weer af, in vak C houdt alleen senator Niko Koffeman ’m op. “Zit mijn lipstick nog goed?,” wil VVD-Kamerlid Aukje de Vries van een partijgenoot weten. PVV-leider Geert Wilders zet zijn mondmasker weer even op als een fotograaf hem dat vraagt.

De grijze loper wordt uitgebreid gestofzuigd voor de Grote Kerk de deuren opent voor Kamerleden, ministers en het koninklijk paar. Beeld ANP/Remko de Waal
De grijze loper wordt uitgebreid gestofzuigd voor de Grote Kerk de deuren opent voor Kamerleden, ministers en het koninklijk paar.Beeld ANP/Remko de Waal

Fractieleiders van partijen hebben een gereserveerde plaats, dicht bij de troon die is meeverhuisd uit de Ridderzaal. Andere Kamerleden – de één in jacquet (eenmansfractie Wybren van Haga), de ander in spijkerbroek (PVV’er Machiel de Graaf) – kunnen binnen hun toegewezen ‘vak’ zelf een plekje zoeken.

Zetel

Zo kan het gebeuren dat FvD-Kamerlid Theo Hiddema aanvankelijk neerploft op de zetel die voor prinses Laurentien klaarstaat. Maar op zijn uiteindelijke plekje kan hij ‘de majesteit’ ook zien, constateert hij tevreden. Ook bij de plaatsen mét naamkaartje levert het bijzondere combinaties op: FvD-leider Thierry Baudet zit naast zijn voormalige kompaan Henk Otten, die met slaande deuren vertrok bij de partij.

Forum voor Democratie-Kamerleden Theo Hiddema (voorgrond) en Thierry Baudet na afloop van de troonrede in de Grote Kerk op Prinsjesdag.  Beeld ANP/Sem van der Wal
Forum voor Democratie-Kamerleden Theo Hiddema (voorgrond) en Thierry Baudet na afloop van de troonrede in de Grote Kerk op Prinsjesdag.Beeld ANP/Sem van der Wal

Senaatsvoorzitter Jan Anthonie Bruijn, de voorzitter van de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal, drukt het de aanwezigen op het hart om op hun stoeltjes te blijven zitten. “Houd steeds 1,5 meter afstand,” voor als er na afloop wel weer gelopen mag worden. Terwijl er een helikopter overvliegt, zegt Bruijn dat het driewerf hoera dit jaar niet door iedereen uit volle borst mag worden uitgeroepen. “Ik zal dat namens u doen.” “Treurig,” fluistert Kamerlid Van Haga tegen niemand in het bijzonder. Hij meent dat de coronacrisis ‘statistisch’ voorbij is.

Om 13:44 uur verlaat het koningspaar de Grote Kerk weer. Ze zijn 25 minuten binnen geweest. Er klinkt geen muziek. Het is stil. Heel stil.

Als er na het vertrek van de koning en koningin een bewerkt muziekstuk wordt opgevoerd van de Joodse componist Leo Smit, die in de Tweede Wereldoorlog omkwam in Sobibor, zit een aantal Kamerleden alweer verzonken in hun mobieltjes. “Corona is niet fijn, maar hier krijg je ook hoofdpijn van,” recenseert Hiddema.

VVD-Kamerlid André Bosman vat de corona-editie van de Troonrede samen met drie woorden: “Mooi, maar bizar.” Hij laat, zoals veel van zijn collega’s op de terugweg, het pendelbusje aan zich voorbijgaan en loopt terug naar het Binnenhof. Hij komt één demonstrant tegen, die ‘zwaaiend met een bordje’ protesteert tegen de coronawet.

Een actievoerder demonstreert tegen de coronaspoedwet bij het Binnenhof.  Beeld ANP/Sem van der Wal
Een actievoerder demonstreert tegen de coronaspoedwet bij het Binnenhof.Beeld ANP/Sem van der Wal

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden