Geen jacht op damhert

AMSTERDAM - Het geemeentebestuur weigert maatregelen te treffen om het aantal damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen terug te dringen. Wel zullen verdere stappen worden genomen om de verkeersveiligheid rondom het duingebied te vergroten.In de Waterleidingduinen tussen IJmuiden en Noordwijk leven naar schatting zevenhonderd damherten. In 2004 besloot de gemeenteraad geen jacht toe te staan op de dieren.

De beheerder van het gebied, Waternet, had aangedrongen op maatregelen om de populatie niet te laten groeien. De herten zouden een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid en de kwaliteit van het drinkwater.

In mei van het afgelopen jaar was op de ambtswoning van de burgemeester een bijeenkomst gewijd aan de damherten. Toen is ook besloten onderzoek te doen naar de problematiek en de verschillende mogelijkheden om de populatie terug te dringen.

Onderzoek heeft in de afgelopen zomer uitgewezen dat van risico's voor de waterkwaliteit vooralsnog geen sprake is. Ook is de verkeersveiligheid vergroot als gevolg van het plaatsen van speciale damhertwerende hekken.

De gemeente wil daarom de populatie verder laten groeien. Deskundigen schatten dat het aantal damherten in de komende jaren zal uitgroeien naar 1500 tot 2700. De gemeente verwacht dat het gebied deze populatie aan kan.

De commissie Ruimtelijke Ordening, Grondzaken en Waterbeheer van de gemeenteraad spreekt volgende week woensdag over het voorstel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden