Geen islamitische middelbare school in de stad

Een initiatief om de Rotterdamse islamitische middelbare school Avicenna een soortgelijke school te laten beginnen in Amsterdam stuit op gebrek aan medewerking bij Amsterdamse schoolbestuurders.

Lorianne van Gelder en Bas Soetenhorst
Het inmiddels gesloten Islamitisch College Amsterdam Beeld anp
Het inmiddels gesloten Islamitisch College AmsterdamBeeld anp

Het Avicenna College, de enige islamitische middelbare school in Nederland, is bereid tot samenwerking of het openen van een Amsterdamse dependance. Het idee is dat de school in eerste instantie onder de hoede van een bestaande, niet-islamitische scholengemeenschap opereert.

Overleg met de christelijke Zaam Scholengroep, het grootste schoolbestuur van Amsterdam met 22 scholen, is op niets uitgelopen.

Aanpassen
Zaambestuurder Judith Steenvoorden wil liever bestaande scholen met veel islamitische leerlingen (onder meer het Comenius Lyceum en het Calvijn College in Nieuw-West) aanpassen aan wensen van ouders. Ze denkt aan gescheiden gymmen en stilteruimtes waar leerlingen kunnen bidden.

Ook met de Cedergroep, die vijf christelijke scholen omvat, is tevergeefs gesproken door het Avicenna College en de Isbo, de landelijke organisatie van islamitische schoolbesturen.

"De voorwaarden, zoals gescheiden gymmen, passen niet bij hoe wij het onderwijs willen inrichten," aldus Jonna Merkx van de Cedergroep.

Bang voor concurrentie
Volgens Isbo-directeur Yusuf Altuntas zijn Amsterdamse scholen bang voor de concurrentie. "Als er een islamitische middelbare school komt, lopen scholen met veel islamitische leerlingen leeg."

De Amsterdamse schoolbestuurders ontkennen dat. Vanwege gebrek aan bestuurservaring is de Nederlandse moslimgemeenschap niet in staat zelfstandig een middelbare school te stichten, meent Altuntas. Hij concludeert dat uit de mislukkingen met het Islamitisch College in Amsterdam en het Ibn Ghaldoun in Rotterdam. Beide scholen gingen ten onder aan wanbeleid.

Lees ook de tweedelige serie: Waarom heeft Amsterdam nog geen nieuwe middelbare islamitische school? deel 1 en deel 2. [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden