Geen ingreep rijk bij Amsterdams reïntegratiebedrijf

Dinsdagmiddag vond in de Tweede Kamer een spoeddebat plaats over het effect van de bezuinigingen op de sociale werkplaats Pantar in Amsterdam. Foto: Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken luistert tijdens het debat naar de bijdrage van Pvda-kamerlid Mariëtte Hamer. Foto ANP

AMSTERDAM - Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) is niet van plan in te grijpen bij het reïntegratiebedrijf Pantar. Dat zei De Krom gisteren tijdens een spoeddebat dat door de SP was aangevraagd naar aanleiding van de bezuinigingen bij Pantar.

Het reïntegratiebedrijf schaft het collectieve gehandicaptenbusje vanwege bezuinigingen af waardoor 150 gehandicapte werknemers niet meer van en naar de sociale werkplaats kunnen komen.

De Krom vindt dat Pantar en de gemeente zelf moeten uitzoeken hoe ze omgaan met de verminderde subsidie. Hij liet in het spoeddebat wel weten dat er geen werknemer ontslagen zou moeten worden, een afspraak die voor wat betreft de Wet Sociale Werkvoorziening ook in het regeerakkoord is vastgelegd.

Paul Ulenbelt (SP) vreest dat het schrappen van het busje wel degelijk banen zal kosten. ''Mensen met een arbeidshandicap worden niet ontslagen, ze kunnen gewoon niet meer komen werken,'' aldus de socialist, die het met name de PVV verwijt afspraken niet na te komen.

PVV'er Léon de Jong stelde dat er niet van ontslag gesproken kan worden als Pantar tijdelijke contracten niet verlengd. ''Haags geneuzel van een partij die zegt daar juist tegen te zijn. Als je nu werkt en straks niet meer, dan noemen we dat ontslag,'' zegt Ulenbelt.

Pantar, dat negenduizend moeilijk bemiddelbare cliënten naar werk begeleidt, moet dit jaar 8,5 miljoen euro bezuinigen. Door het opheffen van het busje kan zes ton worden bespaard.

Binnenkort praat de gemeenteraad over de problemen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden