Geen ijsbaan op Leidseplein, alternatief ontbreekt

Kermisbaas Frans Stuy ziet zijn geliefde ijsbaantje dit jaar niet verrijzen op het Leidseplein, wat vanwege de herinrichting is opgebroken. 'En van een alternatieve locatie is geen sprake.'

De ijsbaan op het Leidseplein. Beeld anp

De ijsbaan-exploitant bestiert al twaalf jaar in de wintermaanden de ijsbaan in het uitgaanshart van Amsterdam. "En al die jaren heb ik nog nooit een klacht gekregen." Het Leidsplein gaat op de schop, de herinrichting is grondig, en daarom is er deze winter geen plek voor het gebruikelijke ijsbaantje.

Stuy: "Dat begrijp ik nog wel. Maar stadsdeel Centrum steekt geen vinger uit bij het vinden van een alternatieve locatie. Alles wat ik voorstel, wordt afgewezen."

'Stad loopt over'
Volgens een woordvoerder van de gemeente is de toenenemende drukte in de binnenstad reden dat de ijsbaan zich lastig laat verplaatsen. "We willen niet dat de stad overloopt. Er wordt streng gekeken naar de openbare ruimte die we voor dit soort evenementen ter beschikking stellen. We willen de drukte spreiden." Volgens de woordvoerder staat het Stuy vrij om andere locaties buiten het drukke stadscentrum voor te dragen.

Voor de kermisbaas is dat geen optie. "Dan kom ik financieel nooit rond." Bovendien is hij er zelf van overtuigd dat het stadshart van Amsterdam vooral moet bruisen. "Sommigen mensen op het stadsdeel vinden dat er rust moet zijn. Maar we zouden de toerist moeten omarmen. Denk toch een beetje aan de Amsterdamse ondernemer."

Vastbesloten
Stuy laat het er niet bij zitten. Hij is vastbesloten een plek te vinden voor zijn ijsbaantje. "Justin Bieber heeft er nog op geschaatst en talloze kinderen beleven er jaarlijks veel plezier van. Ik doe precies wat de grachtengordel wil en dan is het nog steeds niet goed. Je moet elkaar juist helpen en niet in de weg zitten."

Volgend jaar staat het ijsbaantje overigens weer op het Leidseplein. De gemeente verwacht de werkzaamheden aan het deel van het plein waar de baan normaliter staat tegen die tijd af te hebben.

De Amsterdamse IJsbaan-exploitant Frans Stuy Beeld Jan Dirk van der Burg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden