Update

Geen hoop voor AF 447

Een Braziliaans militair team staat klaar om te zoeken naar het toestel van Air France. Foto AP/Correio do Estado Beeld
Een Braziliaans militair team staat klaar om te zoeken naar het toestel van Air France. Foto AP/Correio do Estado

PARIJS - De zoektocht naar het verdwenen Air France-toestel is vanochtend op volle kracht doorgegaan, na een opschorting tijdens de nachtelijke uren. Volgens de Franse regering is er echter nog weinig hoop om overlevenden te vinden. Aan boord van de Airbus bevonden zich 228 mensen, onder wie een Nederlander.

Brazilië, Frankrijk en Spanje doen mee, evenals enkele koopvaardijschepen. Brazilië heeft vijf vliegtuigen, twee helikopters en drie schepen ingeschakeld. Een Frans marineschip voer vanaf de kust van West-Afrika naar het vermoedelijke rampgebied midden op de Atlantische Oceaan.

Vanuit Senegal worden ook Franse militaire vliegtuigen ingezet. Spanje doet mee met een verkenningsvliegtuig. De Verenigde Staten hebben satellieten ter beschikking gesteld voor de zoekactie.

Vannacht kon niet op zicht worden gezocht, maar wel met de radar. Ook gingen de pogingen door om elektronische signalen op te vangen. De Airbus beschikt over elektronische Argosbakens, die nog dagen na het neerstorten signalen kunnen blijven uitzenden. Vandaag werd het zoekgebied teruggebracht tot een stuk oceaan tussen de oostkust van Brazilië en de westkust van Afrika.

De Airbus A330-200, vertrok om 19.03 uur plaatselijke tijd (maandag 00.03 uur Nederlandse tijd) met 216 passagiers en twaalf bemanningsleden uit Rio de Janeiro. Toen het om 22.48 uur (03.48 uur) voorbij de eilandengroep Fernando de Noronha het Braziliaanse luchtverkeersgebied verliet, vloog het op bijna elf kilometer hoogte met een kruissnelheid van 840 kilometer per uur en leek er niets aan de hand te zijn.

Ongeveer een half uur later passeerde het vliegtuig een 'onweersgebied met sterke turbulentie'. Veertien minuten later, om 04.14 uur Nederlandse tijd, stuurde het een automatische melding uit dat het elektrische systeem defect was en de cabinedruk was weggevallen, zei Air France.

Een volgstation bij de Kaap-Verdische Eilanden dat het toestel had moeten passeren, ontving niets meer. Verkeerstorens ontvingen een tiental meldingen van elektrische storingen voordat niets meer van de Airbus werd vernomen.

Volgens de Braziliaanse luchtmacht bevond het toestel zich op ongeveer 1200 kilometer ten noord-oosten van de Braziliaanse stad Natal toen het verdween. De bemanning van een Braziliaans passagiersvliegtuig meldde vannacht 'lichtpuntjes' op zee te hebben gezien in het door de luchtmacht aangewezen gebied.

In totaal waren er mensen van 32 verschillende nationaliteiten aan boord van het toestel, deelde Air France mee. Onder de 216 passagiers waren 61 Fransen, 58 Brazilianen, 26 Duitsers, negen Chinezen, negen Italianen, zes Zwitsers, vijf Britten, vijf Libanezen, vier Hongaren, drie Noren, drie Slowaken, drie Ieren, twee Amerikanen, twee Spanjaarden, twee Marokkanen en twee Polen.

Aan boord bevonden zich verder een Argentijn, een Belg, een Canadees, een Deen, een Est, een Filipijn, een Gambiaan, een Kroaat, een Nederlander, een Oostenrijker, een Roemeen, een Rus, een Turk, een IJslander, een Zuid-Afrikaan en een Zweed.

Frankrijk en de VS hebben een terreurdaad uitgesloten als oorzaak van de ramp. President Nicolas Sarkozy sprak op het vliegveld Charles de Gaulle in Parijs met vrienden en familieleden van de passagiers van vlucht AF 447.

Hij zei hun 'de waarheid' te hebben verteld: dat er weinig of geen kans bestaat dat iemand de ramp heeft overleefd. Het is de ergste luchtramp in de 75 jarige geschiedenis van Air France. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden