Geen hogere huren voor arme Amsterdammers

De armste Amsterdamse gezinnen met een huur boven de 595,75 euro krijgen dit jaar geen huurverhoging van woningcorporaties. Het gaat om mensen die onder de armoedegrens leven.

null Beeld anp
Beeld anp

De afspraken zijn gericht op gezinnen die volgens het bestand van de Dienst Werk en Inkomen langdurig op bijstandsniveau zitten. Voor huren boven de 595,75 euro geldt geen volledige huurtoeslag, waardoor arme huurders het extra zwaar hebben.

De maatregel is het gevolg van een akkoord (Bouwen aan de Stad II) tussen de gemeente, woningcorporatiekoepel AFWC en de Huurdersvereniging Amsterdam. Die moeten nog wel goedkeuring krijgen van hun achterban, zoals de gemeenteraad. Het verlies aan inkomsten door de grens aan de huurverhoging wordt gedragen door de corporaties.

Extra'tjes
Verder komt er extra financiële steun voor arme gezinnen van de gemeente via de woonkostenbijdrage, een extraatje bovenop de huurtoeslag . Ook zullen corporaties de helft van al hun vrijkomende huizen verhuren onder de 595,75 euro. Driekwart van alle nieuwe huurders krijgen sociale huurwoningen van corporaties aangeboden. De vraag naar deze relatief goedkope huizen is veel groter dan het aanbod. Dat betekent dat de corporaties zich verplichten niet meer dan een kwart van al hun vrijgekomen huurwoningen in de vrije sector te verhuren.

VVD tegen maatregel
Boven de huurgrens bieden corporaties de helft van hun huizen aan voor huren tussen de 699 euro en 930 euro. In deze prijsklasse krijgen huishoudens met inkomens tot 43.000 euro per jaar voorrang. Collegepartij VVD is tegen deze maatregel voor minima.

Gemeenteraadslid Daniël van der Ree: 'Inkomenspolitiek wordt door Den Haag bedreven. Dat we het in Amsterdam gaan doen en dat woningcorporaties dat betalen, is verkeerd. Die moeten het geld gebruiken voor investeringen.'

PVDA voor maatregel
'Wij repareren wat in Den Haag fout gaat,' zegt PvdA-wethouder Freek Ossel (Wonen). 'Het is uniek dat we met de woningcorporaties en huurdersorganisaties een afspraak kunnen maken over betaalbaarheid.'

Volgens Ossel hebben corporaties hiermee een belangrijke stap gezet. Hij zegt ook nog te zoeken naar oplossingen voor de betaalbaarheid van sociale huurwoningen op de lange termijn.

Over de kosten van deze maatregel kan Ossel niets zeggen. De omvang van de groep, mogelijk meer dan duizend gezinnen, is nog niet precies bekend. De Huurdervereniging Amsterdam vindt de maatregel om arme gezinnen te ontzien een goed begin. "Het is een eerste stap," zegt Bastiaan van Perlo van de huurdersvereniging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden