'Geen hebberigheid bij dit feest'

Amsterdam, 16 november 2003 Intocht van Sinterklaas op de Dam. Foto Klaas Fopma Beeld
Amsterdam, 16 november 2003 Intocht van Sinterklaas op de Dam. Foto Klaas Fopma

AMSTERDAM - Zwarte Pieten zijn de laatste jaren tijdens de intocht van Sinterklaas belaagd of agressief benaderd door ouders die met hun kinderen langs de route staan.

Zo werd een skate-Piet vorig jaar door een ouder tegen de grond geslagen omdat hij per ongeluk tegen een kind was gebotst. Andere ouders werden verbaal agressief omdat ze niet achter de slagbomen wilden blijven staan van een brug die openging.

Oud-commissaris van politie Dries Zee zegt, in zijn hoedanigheid als Sinterklaas, dat het om incidenten gaat. Van een trend wil hij niet horen. ''Ik heb niet de indruk dat Pieten vaak worden bedreigd, maar ze worden weleens onheus bejegend.

Zo'n feest moet je samen maken. De Pieten zijn allemaal vrijwilligers die de hele dag bezig zijn om kinderen te vermaken. Die komen aan het einde van de dag versleten aan.'' Morgen rijdt Sinterklaas voor de zeventigste keer op zijn schimmel door de stad, met zijn honderden Pieten. Aan de vooravond wil hij graag nog een oproep doen aan alle ouders om zich aan de regels van het feest te houden. Een moeder die langs de kant van de straat ballonnen uit de hand van een kleine Piet rukt om die aan haar eigen kind te geven - zoals vorig jaar voorkwam - dat kan echt niet.

Bij de intocht dit jaar zal overigens aanzienlijk minder snoep worden uitgedeeld. De organisatie ziet vaak kinderen met grote plastic tassen staan, die gevuld moeten worden. De strooi-Pieten hebben instructie gekregen de zakken niet meer te vullen.

Zee: ''Hebberigheid past niet bij dit feest. De Pieten moeten de pepernoten gewoon in het knuistje van het kind stoppen. Ik zou wel tegen de ouders willen zeggen: neem je verantwoordelijkheid.'' Sinterklaas is zelf nooit bedreigd. ''Ouders roepen soms langs de kant van de weg heel hard: 'Hier hier.

Geef mijn kind een hand.' Dat lukt natuurlijk lang niet altijd. Daar moeten ze begrip voor hebben. Ik moet me ook aan een tijdschema houden en probeer mijn bisschoppelijke liefde zo veel mogelijk te verdelen.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden