Geen grote problemen door storm

UPDATE: 4 AMSTERDAM - Rondvliegende dakpannen, bomen en takken op de weg, een vlaggenmast die afknapte, een omvergeblazen personenauto. De zuidwesterstorm die donderdag over Nederland trok heeft een spoor van, in de meeste gevallen, kleine schade achtergelaten.Grote problemen of zeer ernstige ongevallen hebben de windstoten, langs de kust met een kracht van 9, echter niet veroorzaakt. Het KNMI gaf woensdag al een weeralarm af, veel mensen waren daardoor op de harde wind voorbereid.

Het verkeer op de wegen ondervond last van harde windstoten en afgerukte takken en ontwortelde bomen. De files in ochtendspits waren echter niet noemenswaardig langer dan anders. De avondspits verliep ook zonder grote problemen. Wel zorgde hevige regenval op de A1 tussen Amsterdam en Laren ervoor dat een rijstrook dicht moest.

De wind op de weg had in sommige gevallen zo'n kracht dat bijvoorbeeld in het Gelderse Zelhem een personenauto over de kop sloeg. De vier inzittenden moesten met nekklachten naar het ziekenhuis. In Hoorn kreeg de wind het voor elkaar een, onbemande, vrachtwagen omver te blazen.

Losgeslagen kraanschip

De storm zorgde er voor dat luchtverkeer minder of in sommige gevallen helemaal niet mogelijk was. De vliegvelden in Zeeland en Lelystad werden gesloten. Op Schiphol konden slechts de helft van het normale aantal vliegtuigen landen, zo'n dertig in plaats van zestig per uur. De wachttijden voor de reizigers liepen fors op.

Op het water was de wind wel duidelijk aanwezig. De boot naar Texel was donderdagochtend twee uur uit de vaart, de storm bereikte daar rond 11.00 uur windkracht 11. In de haven van Breezanddijk, aan het IJsselmeer sloeg een twintig meter lang kraanschip los door de storm. Het onbemande schip dreef daarop het IJsselmeer op en sloeg daarna tegen de basaltblokken van de Afsluitdijk.

De autovrachtboot Grande Portogallo, volgeladen met auto's, raakte in de haven van Vlissingen in problemen. Bergingsbedrijven konden voorkomen dat het schip zonk. In Zeeland werd de fiets- en voetveerboot tussen Vlissingen en Breskens uit de vaart genomen.

Dertig bomen in een keer geveld

Brandweerkorpsen in ons land hebben het donderdag wel erg druk gehad met verschillende incidenten. Zo kreeg in Amsterdam de brandweer in anderhalf uur tijd te maken met ruim honderd meldingen van meestal afgewaaide takken en dakpannen. In de hoofdstad viel een bouwsteiger om, een bouwvakker die erop aan het werk was raakte gewond. In Rotterdam waaiden plafondplaten van een parkeergarage.

In Apeldoorn waaiden platen van het politiemuseum. In het Noordhollandse plaatsje 't Veld werden in een keer dertig bomen ontworteld. In Elst waaide het dak van een schuur. In Ederveen belandde een boom op een auto, niemand raakte gewond. In Wageningen kwamen putdeksels in het wegdek omhoog door hevige regen. Ook Groot-Brittannië had veel last van de overtrekkende storm. In Somerset overleed een man toen een boom op zijn auto viel. In het zuiden en midden van Wales viel in 80.000 huizen het licht uit. Voor de Ierse kust zonk een vissersboot met vijf opvarenden. Zij worden nog vermist.

De Stormvloedwaarschuwingsdienst verwacht dat in de nacht van donderdag op vrijdag het zeewater 2,3 meter boven NAP zal zijn. Normaal is dat 67 centimeter. De waterschappen in Groningen gaan deze nacht de dijken bewaken. Door de harde wind in combinatie met de hoge waterstand wordt in Delfzijl een waterstand van 3,40 meter boven NAP verwacht. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden