Update

Geen grote problemen bij verkiezingen Irak

De Iraakse autoriteiten hadden zware veiligheidsmaatregelen genomen voor de verkiezingen. Foto EPA/Ali Abbas Beeld
De Iraakse autoriteiten hadden zware veiligheidsmaatregelen genomen voor de verkiezingen. Foto EPA/Ali Abbas

BAGDAD - Bij de provinciale verkiezingen in Irak zijn zaterdag geen grote aanslagen gepleegd. In Tikrit, de geboorteplaats van de voormalige dictator Saddam Hussein, ontplofte een aantal bommen in de buurt van stemlokalen, maar volgens de politie raakte niemand gewond.

De Iraakse autoriteiten hadden zware veiligheidsmaatregelen genomen voor de verkiezingen. Grensovergangen en luchthavens waren gesloten en in sommige plaatsen was een verbod op gemotoriseerd verkeer ingesteld.

Circa vijftien miljoen Irakezen konden zaterdag nieuwe provinciale raden kiezen. In veertien van de achttien provincies mochten de mensen naar de stembus. Alleen in de drie Koerdische provincies en de omstreden provincie Kirkuk waren geen verkiezingen.

Anders dan bij de laatste verkiezingen in 2005 hing Irak dit keer vol met verkiezingsposters. De angst voor sektarisch geweld en aanslagen leek verdwenen. De Dawa-partij van premier Nuri al-Maliki maakt volgens waarnemers een goede kans om flink te winnen. De uitslagen worden vanaf dinsdag verwacht.

De kiezers konden uit meer dan vierhonderd politieke partijen, lijsten en groepen met in totaal 14.431 kandidaten kiezen. Er waren 440 zetels te vergeven.

In het sjiitische zuiden vechten drie groepen om de macht. De Islamitische Opperste Raad van Irak (ISCI) van Abdul Aziz al-Hakim was daar tot nu toe de machtigste partij. Maar de partij van Maliki maakt volgens waarnemers goede kansen om de ISCI een harde slag toe te brengen. De premier wees er in de campagne keer op keer op dat hij ''het beest van het sektarisme'' heeft verslagen. Hij hoopt garen te spinnen bij het feit dat het geweld is afgenomen.

In het midden en noorden, zoals in de provincies Anbar, Diyala en Nineveh, zouden de soennieten volgens waarnemers dit keer in groten getale de gang naar het stembureau maken. In 2005 boycotten de soennieten de regionale verkiezingen. Ze zijn daardoor ondervertegenwoordigd in de provinciale raden.

Door de boycot konden de sjiieten en Koerden in deze provincies destijds de macht grijpen. Die zullen ze nu weer moeten afstaan. Zo bezetten Koerden dertig van de 41 zetels in het onrustige Nineveh waarin Mosul ligt. Soennitische Arabieren maken daar 60 procent van de bevolking uit, maar ze bezetten slechts tien zetels. De machtsverhoudingen gaan daar drastisch wijzigen, wat nieuwe spanningen kan opleveren.

De Iraakse Islamitische Partij is de hoofdvertegenwoordiger van de soennitische minderheid, de bevolkingsgroep die onder Saddam Hussein aan de macht was. Maar er is veel kritiek op de partij. Die zou weinig hebben bereikt en de partijtop zou vooral aan zelfverrijking hebben gedaan, aldus de critici. In de soennitische provincies hebben stamleiders zich daarom massaal op de verkiezingsrace gestort, maar ze zijn ernstig verdeeld. (ANP/AFP/RTR)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden