Geen grote dance-evenementen meer op Ruigoord

In Ruigoord worden geen grootschalige dancefeesten meer georganiseerd. Dat is de uitkomst van de jongste dorpsvergadering van vorige week donderdag.

Het Parool
Bezoekers tijdens Georgies Wundergarten 2017, twee maanden geleden op Ruigoord. Beeld Amaury Miller
Bezoekers tijdens Georgies Wundergarten 2017, twee maanden geleden op Ruigoord.Beeld Amaury Miller

Festivals zijn mainstream geworden, terwijl Ruigoord dat nooit is geweest. 'Dus moeten we een andere kant op,' staat maandag in een persbericht van het kunstenaarsdorp.

Ruigoord wil nu, zoals het zelf zegt, een bres opwerpen tegen de festivalisering van Amsterdam. Concreet betekent dat voor komend jaar een programmering die zich richt op kleinschaligheid en 'vernieuwende hybride kunstvormen'.

De samenwerking met feestorganisator Chasing the Hihat is beëindigd. Dat bedrijf organiseerde de afgelopen vijf jaar met succes het festival Georgies Wundergarten op Ruigoord. Daar kwamen gemiddeld meer dan 5000 bezoekers op af.

Landjuweel
Het vijfdaagse festival Landjuweel, georganiseerd door de gelijknamige stichting die de culturele programmering van Ruigoord verzorgt, blijft wel bestaan. Dat trok in 2016 duizenden mensen meer dan de verleende vergunning toestond. Mede naar aanleiding daarvan spraken Ruigoord en stadsdeel Nieuw-West af dat festivals op Ruigoord voortaan achter hekken plaats moeten vinden.

Stichting Landjuweel, dat het besluit over de dancefeesten publiek maakte, was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden