Geen goedkope huurhuizen meer

In Amsterdam is vrijwel geen socialehuurwoning meer te krijgen. Er zijn steeds minder goedkope huizen en wat er is, komt nauwelijks vrij. Kabinetsmaatregelen die doorstroom moeten bevorderen, werken volgens PvdA en ChristenUnie niet.

null Beeld anp
Beeld anp

Het aantal aangeboden betaalbare socialehuurwoningen is vorig jaar gehalveerd. Dit blijkt uit cijfers van de Huurdersvereniging Amsterdam en de gemeente. In Centrum en Zuid zijn socialehuurwoningen helemaal niet meer te krijgen.

Het kabinet probeert mensen met hogere inkomens uit goedkope socialehuurwoningen te krijgen door woningcorporaties toe te staan inkomensafhankelijke huren te vragen. Het alternatief van een betere woning in de vrije sector of een koopwoning zou zo aantrekkelijker worden. Maar voor veel mensen is in de vrije sector geen betaalbare woning te vinden, zegt PvdA-Kamerlid Jacques Monasch.

Met de ChristenUnie pleit de PvdA er daarom vanavond in de Tweede Kamer voor meer mensen recht te geven op een socialehuurwoning: iedereen die tot 43.000 euro per jaar verdient (nu 34.000). 'Mensen met die inkomens zijn in de vrije sector minstens de helft van hun geld kwijt aan huur. Voor hen is simpelweg niets betaalbaars te krijgen, ook niet op de koopmarkt.' Bij het bestrijden van scheefwonen wil de PvdA zich richten op mensen die meer dan 43.000 euro per jaar verdienen.

De VVD is tegen het plan. Volgens Kamerlid Barbara Visser zal dit de doorstroom van huur naar koop nog verder doen stagneren en zijn mensen met de laagste inkomens de dupe.

Lees vandaag meer in Het Parool.

null Beeld Chantal van Wessel/Het Parool
Beeld Chantal van Wessel/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden