'Geen goed nieuws' van klimaattop

Schermutselingen tussen demonstranten en politie voor het Bella Centrum in Kopenhagen. De politie grendelde het centrum van de stad donderdag af. Foto AP

KOPENHAGEN ­ Met nog één dag te gaan voor het einde van de klimaattop in Kopenhagen, is een akkoord nog allerminst in zicht. ''Het nieuws is niet goed,'' zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vanmorgen.

Met de komst van steeds meer regeringsleiders neemt de druk op de deelnemende landen toe om tot overeenstemming te komen, maar ook de politieke inzet stijgt: wie lijdt internationaal gezichtsverlies als de top mislukt? Dat vergemakkelijkt de besprekingen niet.

De Deense premier Lars Roekke Rasmussen nam woensdag de leiding van de top over van minister Connie Hedegaard van Milieu, om op gelijke voet te staan met de meeste deelnemers.

Ontwikkelingslanden, aangevoerd door China, verwijten de Denen een gebrek aan transparatie. Rasmussen laat conceptteksten van een akkoord circuleren tegen de zin van sommige landen in, hetgeen de onderhandelingen alleen maar zou bemoeilijken.

Volgens Olaf Kjorven, politiek adviseur van het VN-ontwikkelingsprogramma UNDP is een akkoord nog steeds mogelijk, maar het is niet ondenkbaar dat de top eindigt zonder formele overeenkomst. Dan zou men uiteen moeten gaan met 'een zeer goede start', en de afspraak die in een vervolgtraject uit te breiden, aldus Kjorven.

Intussen verloopt de top ook in logistiek opzicht zeer slecht. De internationale delegatie van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en vertegenwoordigers van andere organisaties zijn vanmorgen vroeg door de VN-politie verwijderd uit het Bella Centrum in Kopenhagen, waar de top wordt gehouden. Het WNF en andere organisaties hadden geweigerd het conferentiecentrum te verlaten uit protest tegen het niet toelaten van een groot aantal waarnemers en adviseurs in het congrescentrum, dat niet berekend is op de grote belangstelling.

Het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft om veiligheidsredenen besloten het aantal accreditaties van maatschappelijke organisaties en milieuclubs te beperken. Het WNF behoort niet tot het selecte groepje dat welkom is in het centrum.

Twee activistenwisten woensdagmiddag in de hoofdzaal te komen van de klimaattop in Kopenhagen. Een Nederlanse man en een Belgische vrouw renden tussen twee toespraken door het podium op en riepen 'Klimaatrechtvaardigheid nu!' Beveiligers voerden het tweetal af. De activisten kregen applaus van delegatieleden uit enkele ontwikkelingslanden.

De Amerikaanse minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken meldt zich donderdag in Kopenhagen, een dag eerder dan president Barack Obama.

Wat betreft het tegengaan van ontbossing is op de top wel vooruitgang geboekt. Zes rijke industrielanden hebben 3,5 miljard dollar (2,4 miljard euro) toegezegd voor een nog op te richten fonds.

Het geld moet beschikbaar komen voor projecten in de periode 2010-2012, onder meer in ontwikkelingslanden met oerwouden en grote oppervlakten bos.

In veel arme landen verdwijnen bossen in een hoog tempo, deels voor houtwinning, deels om plaats te maken voor landbouwgrond, wegen en steden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden