Plus

Geen genade voor scooter die door fietstunnel onder CS rijdt

Al meer dan vijfhonderd snor- en bromfietsers zijn door intelligente camera's betrapt terwijl ze door de Cuyperspassage onder CS doorreden. De gemeente hoopt dat ze leren van de boete van 104 euro.

Marc Kruyswijk
Om een boete te voorkomen, moet je met je scooter aan de hand door de Cuyperspassage Beeld Rowin Ubink
Om een boete te voorkomen, moet je met je scooter aan de hand door de CuyperspassageBeeld Rowin Ubink

En hoppetee: wéér 104 euro in the pocket. De man op de brommer aarzelde nog een beetje voordat hij de Cuyperspassage onder Amsterdam CS inreed. Zijn hoofd bewoog omhoog, richting het enorme felrode spandoek waarop in koeienletters staat aangegeven dat dit tunneltje voor brommers en snorfietsers verboden terrein is.

Eenmaal onder het doek door, geeft de brommerrijder dan maar vol gas. Nergens handhavers te zien, denkt hij waarschijnlijk.

Maar deze verkeersdeelnemer rekent buiten het alziende oog van de camera's die aan het begin en het eind van de passage zijn bevestigd. Camera's die nummerplaatjes herkennen. Pakkans: honderd procent. Deze man weet het nu nog niet, maar over een week of drie gaat hij stevig balen.

De onderdoorgang onder CS ter hoogte van de aanlandingsplaats van de veren is al sinds 2015 verboden terrein voor gemotoriseerde fietsers.

Eerst stonden er nog controleurs op gezette tijden, maar dat werd toch een beetje begrotelijk. Sinds afgelopen maand doen de camera's hun werk. Wie nu door de passage rijdt, gaat eraan. Financieel, in ieder geval.

Enorm duur ritje
Het is deze maandagochtend meermaals raak voor de snuggere camera's. Om 8.20 uur rijdt bijvoorbeeld Ruurd doodgemoedereerd door het tunneltje. Geen hardcore scooterrijder is hij: onder zijn achterste heeft hij deze morgen speciaal voor een ritje naar de overkant van het IJ een donkergroene deelscooter van Felyx. "Wat? Een boete? Hoezo dan?"

Als hij achteromkijkt en het spandoek ziet hangen, slaat hij zichzelf voor zijn hoofd. "Ik wist dit echt niet, ik rij hier eigenlijk nooit. Dat is wel echt balen, dit is een enorm duur ritje geworden."

Boete thuisgestuurd
Veel lotgenoten heeft Ruurd niet deze ochtend: mensen die hier elke dag rijden, lijken te weten dat ze beter kunnen omrijden. In een tijdsbestek van veertig minuten rijden vier brommers en snorfietsen door de Cuyperspassage.

Dat lijkt redelijk in lijn met de cijfers van de afgelopen weken: sinds de camera's zijn opgehangen op 18 september zijn er al ruim vijfhonderd overtredingen geconstateerd.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat de eigenaren van al deze snorfietsen binnenkort de boete krijgen thuisgestuurd.

Het ophangen van de spandoeken moet deze mensen ervan bewust maken dat de tunnel voor hen verboden terrein is, aldus de woordvoerder. "De wettelijke verkeersborden die er staan, zijn voor veel mensen kennelijk toch niet genoeg."

Rijksmuseum
De onderdoorgang bij CS is de tweede plek in Amsterdam waar een brom- en snorverbod wordt gehandhaafd met slimme camera's: bij het Rijksmuseum wordt al sinds oktober 2014 op deze manier gecontroleerd.

Uit de evaluatie van de handhaving hier bleek al dat kentekenherkenning met camerahandhaving effectief is, aldus de woordvoerder. "Bij het Rijksmuseum was een afname te zien van zestig procent, dus we verwachten dat ook het aantal overtredingen bij de Cuyperspassage snel zal afnemen."

Met de inmiddels meer dan een halve ton aan verwachte inkomsten schiet de stad financieel niet veel op: de boetes worden geïnd door het Centraal Justitieel Incassobureau van het rijk, de gemeente ziet er geen cent van terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden