Geen gemeente heeft zoveel communicatiemedewerkers als Amsterdam

De gemeente Amsterdam bezuinigt op het aantal communicatiemedewerkers, maar uit een vergelijking met Rotterdam, Den Haag en Utrecht blijkt dat het met nog minder man kan.

Het stadhuis van Amsterdam.Beeld Floris Lok

Er brak een kleine rel uit op sociale media toen september vorig jaar bleek dat de gemeente Amsterdam maar liefst 260 voltijdsbanen aan communicatiemedewerkers in dienst heeft, van wie 58 perswoordvoerders. Reacties: 'Idioot', 'Wij wensen je veel personeel'.

De Amsterdamse SP was geschrokken van het aantal. Waarom heeft de gemeente voor deze taak zo veel mensen nodig, vroeg fractievoorzitter Daniel Peters zich af.

Crisiscommunicatie
Nu blijkt er zelfs sprake te zijn van 315 fte's, dat is 2,3 procent van het totaal van 13.600 voltijdsbanen bij de gemeente Amsterdam. Het aandeel communicatiemedewerkers is een stuk groter dan bij de drie andere grote gemeenten Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Uit een vergelijking uit 2013 blijkt dat in deze steden gemiddeld 1,4 procent van de medewerkers zich bezighoudt met communicatie. Het absolute verschil met Amsterdam was toen 135,65 fte's.

Het gaat behalve om perswoordvoerders onder meer om webredacteuren en communicatieadviseurs. Zij houden zich bezig met bijvoorbeeld communicatie met de buurt, voorlichting rond evenementen als Koningsdag, crisiscommunicatie en het volgen van sociale media om erachter te komen wat er leeft in de stad.

Minder
Het stadsbestuur heeft nu bedacht dat de communicatie ook wel door wat minder man kan worden gedaan. Ongeveer 67 voltijdsbanen worden per 2017 geschrapt. Dat levert een besparing van 5 miljoen op. Als echter het gemiddelde van 1,4 procent van de andere drie grote steden was aangehouden, had de gemeente 9 miljoen euro kunnen besparen door 120 man de laan uit te sturen.

Peters is blij dat er in ieder geval naar zijn pleidooi voor minder communicatiemedewerkers is geluisterd. 'Er is wel heel veel fte mee bezig, dus het is logisch dat daar besparingen worden gehaald.'

Maar waarom dan geen 9 miljoen euro besparen? 'Dat willen wij ook graag weten. Als er meer ambtenaren bij de dienstverlening voor burgers kunnen blijven door forser te bezuinigen op de communicatie, dan willen wij een verschuiving.'

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de vergelijking met andere steden eigenlijk niet helemaal zuiver is. 'In Amsterdam zijn ook meer communicatiemedewerkers nodig vanwege de vele internationale evenementen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden