Geen geld voor graf Grootveld


AMSTERDAM - ''Robbie is gestorven zoals hij geleefd heeft: arm als een kerkrat.'' De vorige week overleden Robert Jasper Grootveld wordt zaterdag begraven op begraafplaats Zorgvlied, maar er is nog onduidelijkheid over hoe zijn graf eruit komt te zien. Geld voor een eigen plekje op de begraafplaats is er niet, maar Grootvelds vrienden weigeren hem in een meerpersoonsgraf te laten rusten.

Henk Meier, een oude vriend van Grootveld, vindt het een schande dat de gemeente niet aan een eigen graf wil bijdragen. ''De gemeente pompt wel miljarden in de Noord-Zuid lijn en een van de grootste Amsterdammers aller tijden moet misschien in een massagraf. ''

Als het Grootvelds vrienden niet lukt genoeg geld bijeen te brengen voor een eigen graf, wordt de anti-rookmagiër met twee anderen begraven. Deze service biedt de gemeente overledenen zonder geld. Meier vindt het echter beslist geen optie: ''Dan graven we hem wel weer op.''

Eric Duivenvoorden is de biograaf van Robert Jasper Grootveld en verantwoordelijk voor de begrafenis. Hij is niet verbaasd dat de poging om geld van de gemeente te krijgen op niets uitliep. ''Het zou een unicum zijn als de gemeente bij zou springen bij de kosten van een begrafenis.''

Maar lege kas of geen lege kas - de teraardebestelling van de kleurrijke Amsterdammer zal zaterdag aanstaande niet onopgemerkt voorbij gaan. Om elf uur gaan vrienden van Grootveld zich verzamelen bij het Lieverdje op het Spui om in stijl afscheid te kunnen nemen. Verschillende kunstenaars zullen aanwezig zijn om een geïmproviseerde voorstelling te geven en in de doopsgezinde kerk aan het Spui zal rond half twaalf een herdenkingsdienst worden gehouden.

Arno Baan, Grootvelds opvolger als vlottenbouwer, zal de kist met Grootveld om twee uur op een piepschuimen vlot over de Amstel naar de begraafplaats brengen. Wie mee wil varen, is welkom. Wie het eigen graf van Grootveld wil sponsoren, ook: Duivenvoorden roept alle sympathisanten van de oud-provo op geld over te maken naar giro 363 9706 op naam van de stichting Blijven Drijven.

Een van de meevarende vlotten is van Liva Elders-Luyat, een oud-leerling van Grootveld. In de jaren tachtig leerde ze van hem hoe ze een varend wooneiland op piepschuim moest bouwen. Het eiland ligt in de Wittenburgervaart en zal naar het Spui moeten varen om met de stoet mee te gaan. Ook dat is een probleem dat nog even dient te worden opgelost.

Elders-Luyat legt het uit: ''Ik moet nog even kijken hoe ik het varende eiland bij het Spui krijg, want met alle bomen die erop staan, past het niet onder de Singelbruggen door.'' (MARLOU VISSER)

Robert Jasper Grootveld 'bidt' voor mooi weer, 1991. Foto ANP Beeld
Robert Jasper Grootveld 'bidt' voor mooi weer, 1991. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden