Geen gas meer in nieuwe én oude buurten

Nieuwe wijken krijgen in Amsterdam geen aansluiting op aardgas meer. Ook enkele bestaande buurten worden al voor 2020 aangesloten op stadsverwarming of andere alternatieven voor gas.

Het opgespoten zand waarop vanaf 2018 Centrumeiland gebouwd wordt, een van de wijken waar koken en stoken op gas niet meer mag. Beeld Marc Driessen
Het opgespoten zand waarop vanaf 2018 Centrumeiland gebouwd wordt, een van de wijken waar koken en stoken op gas niet meer mag.Beeld Marc Driessen

Het gaat naast de nieuwe buurten om enkele duizenden bestaande woningen, maar wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) weet nog niet welke woningen dat zullen zijn.

Dat blijkt uit de plannen die Choho donderdagochtend naar de gemeenteraad heeft gestuurd. In de vijftigduizend nieuwe woningen die de stad de komende tien jaar wil bouwen is aardgas uit den boze. Stoken maar ook koken, kunnen de toekomstige bewoners van bijvoorbeeld Centrumeiland en Amstelkwartier dus niet op gas doen.

Omdat fossiele brandstoffen opraken en klimaatverandering veroorzaken moet Nederland rond 2050 overgaan op verwarming zonder gas. In nieuwbouwwijken nu nog nieuwe gasleidingen neerleggen, zou daarom een domme investering zijn, zo concludeerden netbeheerders als Stedin en Alliander onlangs al.

Stadsverwarming
Vernieuwend is dat Amsterdam ook kijkt naar bestaande woningen en zelfs die nu al wil afsluiten van het aardgasnet. Met Choho hebben de woningcorporaties afgesproken dat ze voor 2018 tienduizend van hun woningen aanwijzen waar dit gaat gebeuren.

Daarmee is niet gezegd dat het voor al deze woningen meteen gaat gebeuren. Bij 2500 woningen komt het al voor 2020 zover dat de bewoners geen gas meer geleverd krijgen.

Welke woningen als eerste omgebouwd worden, valt nog te bezien. Ook gaat de stad samen met de woningcorporaties bekijken of de gasloze huizen stadsverwarming krijgen of dat ze voor al hun energie uit elektriciteit moeten putten. Dat kan door een warmtepomp, mits woningen grondig geïsoleerd worden. Technisch kan dat al, maar het lijkt geen optie voor een groot deel van het verouderde, tochtige Amsterdamse woningbestand.

Het gasverbruik in Amsterdam per jaar:

Het gasverbruik in Amsterdam per jaar. Beeld Gemeente Amsterdam/JV
Het gasverbruik in Amsterdam per jaar.Beeld Gemeente Amsterdam/JV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden