PlusVerslag

Geen gamechangers bij debat Democraten VS

Het vierde debat tussen de twaalf Democratische presidentskandidaten in de Verenigde Staten bracht weinig vuurwerk. De drie grootste kanshebbers groeven zich dieper in, de minder bekende kandidaten probeerden een statement te maken.

Senator Bernie Sanders (links), voormalig vice-president Joe Biden, senator Elizabeth Warren, en South Bend (Indiana) Burgemeester Pete Buttigieg tijdens het democratische presidentiële debat.Beeld AFP

Alle ogen waren gericht op senator Elizabeth Warren. Het was immers het eerste debat sinds ze de gematigde voormalig vicepresident Joe Biden in peilingen voorbij begint te kruipen.

Warren onder vuur

Warren presenteerde zich als een linkse kandidaat met als belangrijkste speerpunt een ‘Medicare for All’-plan. Daarmee wil ze gezondheidszorg toegankelijker maken. In de Verenigde Staten zijn zorgverzekeringen vaak alleen weggelegd voor de rijken, waardoor mensen diep in de schulden kunnen komen na een eenvoudig ziekenhuisbezoek. Warren wil dat er een universele zorgverzekering komt en dat prijzige privé-verzekeringen worden afgeschaft.

Andere kandidaten bestempelden haar plan tijdens het debat als ‘te vaag’. Joe Biden sprak haar hier herhaaldelijk op aan. Pete Buttigieg, de jongste kandidaat in het veld, vroeg zich hardop af of het afschaffen van deze privé-verzekeringen wel zo’n goed idee is; als mensen zich duurder willen verzekeren zou dat volgens hem mogelijk moeten zijn. 

Punt van kritiek was ook dat Warren weigert duidelijkheid te geven over de berekeningen achter haar Medicare-plan. Kandidaten vrezen dat de Amerikaanse middenklasse veel meer belasting moet gaan betalen om de universele zorgverzekering te bekostigen. Het lukte Warren niet hier duidelijkheid over te verschaffen. 

Gezondheid Sanders

De gezondheid van Bernie Sanders, vier jaar geleden al tegenstander van Hillary Clinton in de Democratische presidentsrace, is een beladen onderwerp. Drie weken geleden werd hij met hartproblemen opgenomen in het ziekenhuis, waar twee stents werden geplaatst. Later bleek dat hij een hartaanval had gehad. 

Sanders is met zijn 78 jaar de oudste presidentskandidaat in het veld, maar niet de enige die onder vuur ligt vanwege zijn gezondheid. Alledrie de topkandidaten (Sanders, Biden en Warren), zijn ouder dan 70. Biden krijgt regelmatig kritiek op zijn warrige overkomen, dat met zijn leeftijd te maken zou hebben. 

Ondanks zijn 78 jaar weet Sanders - net als in de vorige race - een jonge generatie kiezers aan te spreken. Eerder kondigde het progressief-linkse Congreslid Ilhan Omar al haar steun aan, en in het debat van maandagavond liet Sanders weten aankomende zaterdag een rally te organiseren waar vermoedelijk Alexandria Ocasio-Cortez hetzelfde zal doen. Het jonge congreslid Ocasio-Cortez wordt gezien als boegbeeld van de nieuwe generatie politici. Met haar zeer progressief-linkse campagne wist ze de stoel in het Congres te winnen van een zeer gevestigde tegenstander.

Biden praat over Oekraïne

Voormalig vicepresident Joe Biden sprak zich hard uit tegen de beschuldigingen van Trump. “Ik heb niets fout gedaan, mijn zoon heeft niets fout gedaan. De president en de groep schurken om hem heen liegen. Hij wil niet dat ik de Democratische presidentskandidaat word omdat hij weet dat ik van hem ga winnen.” 

Biden was, net als alle andere kandidaten, duidelijk over de afzetting van Trump. Warren: “Niemand staat boven de wet, zelfs niet de president. Het gaat niet alleen om Trump, maar ook om alle presidenten hierna en daarmee de toekomst van ons land. Afzetting is de enige optie.” Sanders schaarde zich hierachter en ging zelfs nog een stap verder. “Donald Trump is de meest corrupte president die dit land ooit heeft gehad.”

Onderaan in de peiling

Kandidaten die hadden gehoopt dinsdagavond het verschil te maken, bleven op de achtergrond. Het meest interessante stukje debat dat niet werd gedomineerd door één van de drie topkandidaten was een akkefietje tussen Beto O’Rourke en Pete Buttigieg. Zij botsten over het ideale wapenbeleid.  

O’Rourke pleit voor het actief zoeken en innemen van wapens, terwijl Buttigieg liever het verschil maakt op het gebied van strenger politiek beleid voor toekomstige wapenverkoop. Buttigieg voerde als kritiek op dat O’Rourke niet duidelijk genoeg is over de manier waarop hij wapens in wil nemen. 

Buitenstaander Julian Castro deed tevens een duit in het zakje: hij voegde toe dat het plan van O’Rourke waarschijnlijk zou betekenen dat de politie huis-aan-huis zou moeten gaan om wapens op te sporen. Vooral voor gekleurde gemeenschappen, die in de Verenigde Staten al vaak het lijdend onderwerp zijn van politiegeweld, zou dit problemen op kunnen leveren. 

Kandidaten Andrew Yang (pleit vooral voor basisinkomen), Tulsi Gabbard (strijdt voor minder militaire bemoeienis in het buitenland), Amy Klobuchar (richt zich vooral op betere mentale gezondheidszorg en het bestrijden van alcohol- en drugsverslaving) en Tom Steyer (progressieve miljardair, wil het oversteken van de grens decriminaliseren) wisten weinig indruk te maken.

Geen vuurwerk

Het vierde Democratische debat heeft niet voor vuurwerk gezorgd. Hoewel een aantal kandidaten als Buttigieg een positieve indruk wisten te maken, draaide het debat vooral om de drie topkandidaten, die zich dieper in wisten te graven. Vooral Sanders maakte een stabiele indruk; met zijn optreden gaat hij geen nieuwe stemmers winnen, maar hij gaf wel bevestiging aan de kiezers die al achter hem stonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden