Geen G8 in Sotsji, wel G7 in Brussel

Wereldleiders hebben vandaag in Den Haag besloten dat de in juni geplande G8-bijeenkomst in Sotsji van de baan is. Wel komt er een G7-bijeenkomst, dus zonder Rusland, in Brussel.

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken vandaag tijdens de NSS in Den Haag. Beeld getty
De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken vandaag tijdens de NSS in Den Haag.Beeld getty

Dat is bekendgemaakt nadat de leiders van de G7 in het Catshuis met elkaar hadden gesproken over de Oekraïne-crisis, in de marge van de nucleaire top in Den Haag. EU-president Herman Van Rompuy maakte de beslissing maandag via Twitter bekend.

De Britse premier David Cameron zei eerder vandaag al dat er dit jaar zeker geen G8-overleg meer komt. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat ze er niet meer van uitgaat dat de G8 in Sotsji doorgaat. Ze zei vandaag in Den Haag dat de politieke omstandigheden er nu niet naar zijn. Vorige week zei ze al: 'De G8 bestaat op dit moment niet meer'.

Informele club
Rusland verwacht geen grote problemen als de G8 zou ophouden te bestaan. De Russische minister Sergej Lavrov zei dat vanavond in een persconferentie en marge van de nucleaire top. De G8 is volgens hem een informele club zonder lidmaatschappen. Volgens Lavrov is de G20 de laatste tijd veel belangrijker geworden. Als de westerse landen denken dat de formule van de G8 voorbij is, dan is dat maar zo. Rusland zal er niet aan vasthouden, zei Lavrov.

De leiders van de G7-landen kwamen vandaag bijeen voor een speciale beraad over de Oekraïne-crisis. De leiders waren maandag vlak na 18.30 uur begonnen met hun overleg in het Catshuis. Ze verlieten het terrein rond 20.00 uur. De betrokkenen gaan naar paleis Huis ten Bosch voor een werkdiner met de koning en koningin.

Het hoge overleg, met onder anderen de Amerikaanse president Barack Obama, was ingelast in de marge van de nucleaire top in Den Haag. Premier Mark Rutte ontving de leiders in zijn ambtswoning, maar nam geen deel aan het overleg.

De zeven meest geïndustrialiseerde landen (G7) met Rusland vormen samen de G8. De groep komt jaarlijks bij elkaar om over onder meer economie en veiligheid te praten.

In de G7 zitten behalve Obama, premier Stephen Harper (Canada), Angela Merkel (Duitsland), David Cameron (Groot-Brittannië), Francois Hollande (Frankrijk), Matteo Renzi (Italië) en Shinzo Abe (Japan). Bovendien schuiven Herman Van Rompuy en Jose Manuel Barroso aan namens de Europese Unie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden