'Geen fraude bij Nederlandse varkensstallen in Bosnië'

Bij de bouw van Nederlandse varkensstallen in Bosnië is geen fraude gepleegd met ontwikkelingsgeld. Dat heeft staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven nadat hij de kwestie had laten uitzoeken.

ANP/Redactie
null Beeld

Volgens hem voldoet het project van de Nederlandse varkensboer aan alle criteria die in 2007 bij de goedkeuring ervan golden. Ook stelt Knapen dat het niet om megastallen gaat, zoals Wakker Dier en het televisieprogramma TROS Radar onlangs meldden.

Het varkensbedrijf Van Genugten kreeg ruim 700.000 euro subsidie uit de pot voor ontwikkelingssamenwerking om in samenwerking met 15 Bosnische boeren de stallen voor mestvarkens op te zetten. Volgens Knapen worden daardoor 12 directe en 21 indirecte banen gecreëerd. De export van varkens uit andere Europese landen naar Bosnië wordt met het project deels vervangen. In de stallen, die nog leeg zijn, kunnen 3500 varkens. Pas bij een capaciteit van 7500 varkens is sprake van megastallen, aldus de bewindsman. Hij wijst erop dat de varkensboer in hoger beroep is vrijgesproken in een voedselschandaal, waarnaar Wakker Dier in een rapport verwees.

Het project in Bosnië valt tegenwoordig onder het zogeheten Private Sector Investeringen (PSI)-programma. Dat is bedoeld om economische ontwikkeling te stimuleren in ontwikkelingslanden. De meeste projecten zijn in Afrika. Uit onderzoek blijkt volgens de staatssecretaris dat een PSI-project gemiddeld 81 directe lokale banen oplevert en 1300 indirecte banen bij producenten en leveranciers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden