Update

Geen extra geld voor Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum in Amsterdam krijgt geen extra geld van de gemeente. Dat stelt het stadsbestuur van Amsterdam voor in het Kunstenplan 2013-2016, waarin staat welke instellingen in de hoofdstad de komende jaren subsidie van de gemeente ontvangen.

Bezoekers in het nieuwe souterrain van het Stedelijk Museum. Beeld ANP
Bezoekers in het nieuwe souterrain van het Stedelijk Museum.Beeld ANP

Het college neemt hiermee het advies over van de Amsterdamse Kunstraad. Die adviseerde het jaarlijkse subsidiebedrag van 12,5 miljoen euro voor het Stedelijk te verlagen naar 11,6 miljoen euro. Het museum vroeg echter 15,5 miljoen euro aan. Het gebouw is nu twee keer zo groot als voorheen en de lasten zullen bijna 2 miljoen euro hoger uitvallen dan geraamd, stelde het Stedelijk.

Het Stedelijk zou nog een nieuwe aanvraag indienen bij de Kunstraad, maar die is er niet gekomen. 'Alles is relatief', zei de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (Cultuur) woensdag. 'Als het gebouw twee keer zo groot is, kun je ook twee keer zoveel inkomsten genereren.'

De wethouder benadrukt dat 11,6 miljoen euro nog steeds veel geld is. 'Het is bijna 1 miljoen euro per maand en het Stedelijk ontvangt het meest van alle instellingen.' Het museum heropende afgelopen weekeinde na een grootscheepse vernieuwing van bijna 9 jaar weer de deuren.

De gemeente neemt ook het advies van de Kunstraad over de overige instellingen vrijwel over in haar Kunstenplan. 23 instellingen moeten vanaf volgend jaar geen geld meer krijgen. Daaronder zijn Theater de Engelenbak, het M-Lab theater en Felix Meritis, dat volgend jaar zijn 225-jarig jubileum viert. 'Het gaat me echt aan het hart, ze zullen nu plan B moeten hebben', zegt Gehrels. 'Maar we willen meer geld steken in programmering en minder in gebouwen.'

In totaal krijgen 141 Amsterdamse kunstinstellingen voor 4 jaar subsidie, voor een gezamenlijk bedrag van jaarlijks 82,6 miljoen euro. Daarvan zijn 48 nieuwe. Er zijn 51 instellingen die minder ontvangen dan in de huidige periode. De gemeenteraad besluit over het Kunstenplan op 7 of 8 november.

Aanpassingen in de organisatie
Het Stedelijk Museum zal niet kunnen voorkomen dat het 'aanpassingen in de organisatie' moet doorvoeren. Dat zegt zakelijk directeur Patrick van Mil in reactie op het Kunstenplan.

'Deze uitkomst valt niet mee, dat moge duidelijk zijn', aldus Van Mil. 'Maar we begrijpen ook dat de broekriem moet worden aangehaald. We gaan hard aan de slag met deze nieuwe realiteit.' De komende weken bekijkt het Stedelijk welke maatregelen in de organisatie nodig zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden